Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Mellomløsningen løser ikke de prinsipielle problemene, sa Aps partisekretær Martin Kolberg på et seminar om stat/kirke i Aps stortingsgruppe tirsdag.

- Mellomløsningen løser ikke de prinsipielle problemene, sa Aps partisekretær Martin Kolberg på et seminar om stat/kirke i Aps stortingsgruppe tirsdag.

Overvekt av statskirketilhengere i Ap

#I den interne Ap-høringsrunden er det en liten overvekt av statskirketilhengere. Det fortalte partisekretær Martin Kolberg på et seminar om stat-kirk...

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2006 kl 10:09

I den interne Ap-høringsrunden er det en liten overvekt av statskirketilhengere. Det fortalte partisekretær Martin Kolberg på et seminar om stat-kirke for Aps stortingsgruppe tirsdag. Han framførte også en forsiktig kritikk av mellomløsningen.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 25.10.2006
Les også: Ombestemmer seg hvis Frp får kirkestatsråden

Kolberg fortalte stortingsgruppa at det er få i den pågående, interne Ap-høringsrunden som går for mellomløsningen. Partiets fylkes- og lokallag støtter i overraskende grad en av de to yttermodellene; fortsatt statskirke eller fullt skille.

- Og det er nok en overvekt som går i retning av fortsatt statskirke, innrømte Kolberg. Han var imidlertid nøye med å understreke at dette ikke betyr at Ap nødvendigvis ramler ned på at statskirkeordningen skal videreføres.

Etter møtet fortalte han til Fritanke.no at de fleste av høringssvarene nå har kommet inn, og at de vil bli offentliggjort så snart høringen er sluttført.

Det er Ap som i realiteten avgjør statskirkesaken. Derfor er det knyttet spenning til alt Ap foretar seg internt i denne saken fram til partiet bestemmer seg på landsmøtet i april neste år.

Forsiktig kritikk av mellomløsningen
I avslutningsinnlegget sitt leverte Kolberg en forsiktig kritikk av den såkalte mellomløsningen. Dette er flertallsinnstillingen fra Gjønnes-utvalget. Den innebærer at man fjerner alle referanser til kirke og statsreligion fra Grunnloven, men holder fast på at Den norske kirke fortsatt skal styres av staten gjennom en særlov.

Etter å ha understreket behovet for å velge en løsning som har bred oppslutning i folket og som kan bli varig, uttalte Kolberg følgende:

- Nå er jeg på kanten av hva jeg kan si, men jeg vil spørre: Kan det skapes ro med mellomløsningen? Jeg kan ikke se at dette opplegget løser de prinsipielle spørsmålene, understreket han.

Kolberg etterlyste en mer prinsipiell diskusjon, og ønsket seg økt oppmerksomhet rundt spørsmålet om hvilken stat Norge skal være.

- Kan vi gå inn i framtida med en ordning der Kongen må bekjenne seg til en spesiell tro? Det er prinsipielt problematisk, sa han.

Kolberg trakk også inn behovet for å ta hensyn til at Norge i større grad har blitt et flerkulturelt samfunn.

På de andre siden understreket han at det er umulig for Ap å løse dette uten å ta hensyn til historien og tradisjonene.

- Vi kan ikke se bort fra alle de menneskene som er "redde for at kirken skal taes fra dem", sa partisekretæren.

Blir stortingsgruppa fristilt?

Mange spør seg om Aps stortingsgruppe vil bli bundet eller fristilt i stemmegivingen når denne saken skal behandles i Stortinget. Arbeiderpartiet har tradisjon for å fristille representantene i livssynssaker. Hvis dette skjer, er utfallet mer åpent enn hvis Ap binder sine representanter.

Her kunne ikke Kolberg gi noe klart svar.

- Stortingsgruppa må selv bestemme om gruppa skal bindes, og dette må selvsagt vurderes når vi kommer så langt, poengterte han.