Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I dag feires FN-dagen, men det er ikke stemning for å gjøre dagen til en offentlig fridag med det første.

I dag feires FN-dagen, men det er ikke stemning for å gjøre dagen til en offentlig fridag med det første.

Bør FN-dagen bli offentlig fridag?

#I dag, den 24. oktober, feirer vi FN-dagen. Fritanke.no har i anledning dagen tatt en ringerunde hos noen toneangivende personer og spurt om det kunn...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2006 kl 23:21

I dag, den 24. oktober, feirer vi FN-dagen. Fritanke.no har i anledning dagen tatt en ringerunde hos noen toneangivende personer og spurt om det kunne har vært en idé å lansere FN-dagen som offentlig fridag? Svarene spriker fra et betinget ja til total avvisning.

Tekst: Even Gran
Publisert: 24.10.2006

- Jeg synes ikke det er noen god idé å lansere FN-dagen som en offentlig høytidsdag sånn uten videre. Men hvis det ble lagt opp til en mer omfattende markering landet rundt, synes jeg absolutt det burde være noe å tenke over, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Generalsekretær i Amnesty International, Petter Eide, er delvis enig. Han synes FN-dagen er viktig, men synes at det blir meningsløst å etablere en fridag hvis det ikke er knyttet innarbeidede tradisjoner til dagen.

Eide mener hovedmålet må være å øke folks bevissthet om FN, og tror at hvis man bare etablerer en fridag uten videre kan man faktisk oppnå det motsatte.

- Det er helt avgjørende at tradisjonene for å markere dagen kommer først. Så får man eventuelt etablere FN-dagen som en fridag når og hvis dette kommer på plass. Hvis ikke vil dagen bare bli brukt til å dra på hytta, og det gagner ikke FN noe som helst, sier han.

- Vil ødelegge markeringen i skolene

Ingvild Hancke Øgstad, informasjonsansvalig FN-sambandet i Norge, er ikke så opptatt av om FN-dagen blir en fridag eller ikke. Hun nevner imidlertid en helt konkret negativ konsekvens av å gjøre noe slikt.

- I dag markeres FN-dagen på skoler over hele landet. Denne viktige markeringen faller bort hvis lærerne og elevene skulle ha fri.

Øgstad synes godt FN-dagen kunne ha fått mer oppmerksomhet, men er også i store trekk fornøyd med måten dagen markeres på i dag.

- Markeringen i skolen er viktig. Dagen brukes på en god måte til å gi elevene kunnskap om hva FN står for, sier Ingvild Hancke Øgstad.

- En elendig ide

Jan Benjamin Rødner, styreleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), synes det er et elendig forslag.

- Nei, vet du hva. Vi har nok fridager som det er, ler Rødner og understreker samtidig at han kun uttaler seg som privatperson og ikke som styreleder i STL.

Rødner synes ikke forslaget blir noe mer spiselig hvis man flytter en av de fridagene som ikke har så sterke tradisjoner knyttet opp mot seg, som for eksempel 2. påske- eller pinsedag, eller Kristi himmelfartsdag, over til FN-dagen den 24. oktober.

-. Nei, det skulle jeg ha likt og sett. Det tror jeg ikke vi får noen til å gå med på, ler Rødner.

Nybakt humanistprisvinner Bernt Hagtvet er enig.

- Vi har nok fridager. Det finnes andre og bedre måter og hedre FN på, sier han. Heller ikke Hagtvet synes forslaget blir bedre hvis man flytter en av de mindre sentrale kristne helligdagene over til den 24. oktober.