Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Øystein Elgarøy: Kvalbein går ikke langt nok

Hvorfor gir ikke Kvalbein den "Intelligente Designeren" æren for at jorda har platetektonikk og jordskjelv, og at den garantert vil bli ubeboelig om fem milliarder år? spør Øystein Elgarøy.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2019 kl 15:19

Det virker for meg som Jon Kvalbein i sitt innlegg "Humanetikerens overtro" fratar den Intelligente Designeren æren for mange ting.

Sant nok, Kvalbein har fått med seg at han finjusterte naturkonstantene slik at han bare trengte hundre milliarder galakser, hver med hundre milliarder stjerner, for å ende opp med en planet med organisk liv. Men han har ikke gitt ham æren for at den samme finjusteringen også har gitt oss platetektonikk og jordskjelv, og at den fører til at Jorden garantert vil bli ubeboelig om fem milliarder år. Dessuten fortjener Justervesenet kreditt for å ha introdusert et genialt prinsipp for god design: lag ting slik at den minste forandring vil få byggverket til å kollapse. Det er rart at ikke dette prinsippet blir undervist ved våre ingeniørutdanninger.

Kvalbein gjør rett i å gi Designeren æren for den genetiske kode og alt livets kompleksitet. Men han glemmer at den Intelligente Designer la mye flid ned i å gi oss tobeinte vesener en ryggrad som er best egnet til å ferdes på alle fire, å gi løven tenner som passer flott til å rive sebraer i småbiter med, og at han utviste stor fantasirikdom i å komme opp med sykdommer som tar livet av små barn, sykdommer som er så godt uttenkt at vi ennå ikke vet hvordan de skal kureres. I tillegg ga han oss ikke bare én hellig bok der han forklarer sin vilje med oss, men flere. Og alle sier forskjellige ting, og hver enkelt kan i tillegg tolkes på mange ulike måter!

Kvalbein sier noe som fortjener å bli gjentatt og understreket: "Å være ateist og anklage Gud for ikke å utrydde ondskapen er dristig. Han kunne ha startet med å utrydde dem som fornekter ham. Nå holder han dem i live, for at de skal kunne komme på bedre tanker."

Nettopp! Han gir oss ikke nakkeskuddet med en gang, men lar oss i stor nåde leve i konsentrasjonsleiren i tilfelle vi skulle få lyst til å tilbe ham. Han har tross alt en hel evighet til rådighet til å torturere oss om vi så ikke gjør. Han har råd til å vente!

Øystein Elgarøy

Debatt Vis flere

DEBATT: Trenger alle livssyn å være gjensidig ekskluderende?

– Forsvarer jeg en bredere livssynsdefinisjon enn Gran? På en måte, ja, på andre måter, ikke nødvendigvis, skriver Arild Tornes.