Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I 2008 var det, ifølge staten, nesten 3000 personer som var registrert som medlem av Den norske kirke og HEF samtidig.

I 2008 var det, ifølge staten, nesten 3000 personer som var registrert som medlem av Den norske kirke og HEF samtidig.

Nær 3000 er medlem av HEF og kirken samtidig

Tallet dobbeltregistreringer mellom HEF og statskirken har vært synkende de siste årene. Men nå går det opp igjen. - Uforklarlig, sier HEFs økonomisjef.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2009 kl 09:08

Human-Etisk Forbund har fått beskjed om at forbundet i 2008 hadde 300 flere dobbeltmedlemmer mot "andre tros- og livssynssamfunn" enn året før. Totalt er tallet dobbeltregistreringer 2980. Tilnærmet alle dobbeltmedlemmene er mot Den norske kirke.

Økonomisjef i Human-Etisk Forbund, Rolv G. Birketvedt, mener hovedårsaken også i år er at Den norske kirke er trege med å melde ut folk.

- Tallene våre tyder på det. 85 prosent (1920) av de dobbeltregistrerte har meldt seg inn hos oss i de tre siste årene, 2008, 2007 og 2006. Det er flest dobbeltregistreringer blant de sist innmeldte. Blant de som meldte seg inn før 2005, er det svært få dobbeltregistreringer, sier han.

Over 1000 er under 15 år

Birketvedt legger til at kirkens praksis med å automatisk regne alle barn av registerte kirkemedlemmer som "tilhørige" i kirken, også er en vesentlig del av forklaringen.

- Nesten halvparten (1060) av de "dobbeltregistrerte" er personer under 15 år. For alle disse har vi underskrifter fra begge foreldre om at barna kan føres opp som støtteberettigede tilhørige hos oss. Men dersom en eller begge foreldrene fortsatt, av en eller annen grunn, står oppført som kirkemedlemmer, regnes barna automatisk som "tilhørende kirken" og vi får beskjed om at de er dobbeltoppført, sier Birketvedt.

Dermed blir alle de dobbeltoppførte barna en følgefeil av at kirken er treg med å melde ut foreldrene, bemerker han.

- Kan det ikke også tenkes at folk som melder seg inn i Human-Etisk Forbund, faktisk lar være å melde seg ut av statskirken, selv om de sier at de har gjort det, og dermed reelt sett er dobbeltmedlemmer?

- Det kan vi selvsagt ikke utelukke, men når folk bekrefter skriftlig overfor oss at de er utmeldt, må vi jo stole på det. Samtidig har vi ingen mulighet til å etterprøve det. Folk må jo selv melde seg ut av statskirken, sier han.

Birketvedt mener i tillegg at kirken denne gangen har kjørt ut sine medlemslister på et senere tidspunkt enn det man hadde blitt enig om.

- Vi har rapportert inn våre lister pr. 1.1.2009. Det skulle alle de andre gjøre også. Det er jo bare da man kan sammenligne listene, sier han.

- Tror du dette kan være noe av årsaken til at tallet dobbeltregistrerte øker?

- Jeg vet ikke. Jeg har ingen forklaring på det. Hvis kirken har levert inn mer oppdaterte lister, så burde jo egentlig tallet dobbeltregistrerte ha gått ned. Men så går det opp likevel. Det er merkelig, sier økonomisjefen.

Han understreker at Human-Etisk Forbund vil klage på saken, og i samråd med departementet prøve å finne ut hva som kan ha skjedd.

- Dette er mye penger for oss. Vi får rundt 7-800 kroner pr. medlem i stats- og kommunestøtte. Tapt støtte for 3000 medlemmer betyr godt over to millioner kroner i minus, sier han.

Treg oppdatering er et kjent problem
Det er en kjent treghet i Kirkens medlemsregister, slik det oppdateres pr. i dag. Alle kirkens lokalavdelinger sender jevnlig papirkopier av kirkebøkene sine til Oslo. Opplysningene på disse papirutskriftene blir så punchet inn i det digitale kirkeregisteret av to medarbeidere sentralt.

CD-kopier av det digitale kirkeregisteret blir så distribuert til de lokale kirkekontorene med jevne mellomrom. CD-ene til tross; det er ingen form for digital rapportering tilbake. Alt går via papirutskifter av kirkebøkene, sendt i posten.

Dette fører til at det tar i gjennomsnitt ni måneder fra en utmelding blir ført inn i en lokal kirkebok, til det sentrale, digitale medlemsregisteret er oppdatert.

I denne perioden vil en person som går inn i HEF og ut av kirken samtidig, være "dobbeltregistrert" med kirken, uten egentlig å være det.

Human-Etisk Forbund har i mange år hevdet at dette er hovedårsaken til at mange Human-Etisk Forbund-medlemmer innrapporteres som dobbeltmedlemmer, og at forbundet taper penger.

- Vi kan ikke finne oss i at andres rot fører til at vi taper penger. Vi har orden i vårt medlemsregister, sa generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, etter dobbeltregistreringsrotet i fjor.

Kirken er i ferd med å innføre et såkalt sanntidsregister som kan oppdateres direkte, men effektene av dette har vi ikke sett ennå.

Les mer:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook