Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jakten på Germania er foreløpig Humanist Forlags siste utgivelse.

Jakten på Germania er foreløpig Humanist Forlags siste utgivelse.

Humanist forlag kutter en stilling

Det er krisestemning i Humanist forlag. Sviktende boksalg over lengre tid fører til at en av to stillinger nå har blitt kuttet.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2009 kl 14:06

For noen år siden utvidet Humanist forlag fra en til to stillinger. Men nå har styret bestemt seg for å fjerne en av de to stillingene.

Dermed er forlagssjef Bente Pihlstrøm alene igjen som heltidsansatt, mens markedssjef Vibeke Weibell Eliassen ikke har noen jobb å komme tilbake til etter at svangerskapspermisjonen hennes går ut i starten av 2010.

- Det er svært uheldig å måtte kutte en stilling, men vi opplever at vi reelt sett ikke har noe valg. Salget de siste årene forsvarer ganske enkelt ikke å ha to stillinger, sier Fredrik Hansen, styreleder i Humanist forlag.

Mindre risiko med en stilling

Han er redd for at forlaget nå kan komme til å selge færre bøker, ettersom den stillingen som nå faller bort har vært en salgsstilling, og at salgsarbeidet nå må gjøres av forlagssjefen. Han tror likevel at bortfallet av utgiftene til en stilling vil veie opp for dette.

- Med bare en stilling blir det mye lettere å bringe økonomien i balanse, fordi risikoen reduseres. Vi har ingen ambisjoner om å gi ut færre bøker. Vi ønsker å ligge på åtte til tolv utgivelser i året, som vi har gjort de siste årene, sier han.

Hansen forteller at forlaget nå begynner å gi ut gamle utgivelser i pocket-format, og håper at dette vil føre til større inntjening.

- De to første er allerede tilgjengelig. Det er Bertrand Russells Hvorfor jeg ikke er kristen, og Richard Dawkins' Det egoistiske genet, forteller han.

Nedgang for hele bransjen

Hansen understreker at alle forlagene sliter for tiden, og at dette selvsagt også slår inn for Humanist forlag.

- Det er nedskjæringer og oppsigelser over hele linja. Humanist forlag gir ut mange viktige bøker som ikke ville ha blitt gitt ut ellers, men de selger ikke alltid like godt. Bokhandlerne har dessverre blitt mer forsiktige med å ta for mye av slikt. Bortfallet av bransjeavtalen har ikke gjort situasjonen lettere, sier Fredrik Hansen.

Les mer om Humanist Forlag på forlagets nettsider