Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I forrige uke stod Terje Fjeldheim fram med historien om søsteren som døde av kreft etter å ha nektet skolemedisinsk behandling etter råd fra Ryke Geerd Hamer.

I forrige uke stod Terje Fjeldheim fram med historien om søsteren som døde av kreft etter å ha nektet skolemedisinsk behandling etter råd fra Ryke Geerd Hamer.

Kosthold, oljer og den nye germanske medisin

Alternativ kreftbehandling - del 2: Mens Kreftforbundet hovedsaklig gir udokumenterte kostholdsråd, er Ryke Geerd Hamers råd direkte livsfarlige.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2010 kl 11:56

I del 1 av denne artikkelserien så vi på Kreftforbundets (Obs: ikke Kreftforeningen) promotering av positiv tenking som en viktig del av kreftbehandling, uten at de har noe støtte for dette i forskningen. I denne delen skal vi se på en enda skumlere side ved Kreftforbundets anbefalinger - råd som allerede har ført flere kreftsyke inn i en ofte unødvendig tidlig død.

Warburg, glykolyse, høna og egget

Selv om Kreftforbundet har mange rare ideer om kreftbehandling, er hovedtesen deres knyttet til kosthold og naturlig helbredelse. Tyskeren Otto Heinrich Warburg (1883-1970) er her en sentral figur. Warburg var en tysk lege og nobelprisvinner som mente at normale celler som får for lite oksygen begynner å forbrenne mer glukose slik at melkesyre hoper seg opp i kroppen og fører til at kreftceller utvikler seg.

For å motvirke dette mener Warburg-tilhengerne at man må spise mat som gir nok oksygen til cellene, blant annet flerumettede planteoljer, jernholdig mat og masse antioksidanter. I tillegg må man selvsagt unngå sukker ettersom kreftcellene trenger mer sukker enn vanlige celler. Å spise sukker er nesten som å be om å få kreft, i følge tilhengerne av dette kostholdsregimet.

Warburgs hypotese har vist seg å ha en kjerne av sannhet i seg. Kreftceller i en svulst vil ha vanskeligheter med å få tilført nok oksygen, og vil derfor begynne å forbrenne glukose anaerobt. Denne prosessen, som kalles glykolyse, krever altså vesentlig mer glukose enn normale celler gjør, ettersom den oksygenfattige forbrenningen ikke utnytter glukosens energi fullt ut.

Så langt, så godt.

Men så var det dette med høna og egget da. Og her synes Warburg å ha snudd saken fullstendig på hodet. Det er nemlig ingenting som tyder på at glykolyse er årsaken til kreft. Det er derimot bare en konsekvens av måten allerede eksisterende kreftceller oppfører seg.

Om Warburgs hypotese skulle være korrekt ville idrettsutøvere som stadig opplever anaerob forbrenning med tilhørende melkesyre i musklene sine være svært utsatt for kreft. Det er de ikke. Ingenting tyder på at oksygenmangel hos celler vil føre til kreftdannelse. Ingenting tyder heller på at et kosthold som sørger for god oksygentransport til cellene, i den grad dette kan sies å være en biologisk realitet i det hele tatt, hverken motvirker eller kurerer kreft.

Kreftforbundet har som mange andre kostholdsfanatikere her plukket opp en halv idé og serverer denne videre som om den representerer hele sannheten. Det er lite konstruktivt og svært uredelig.

Giftstoffer i kroppen

Man kan ikke kalle seg alternativ om man ikke svetter litt over alle giftstoffene som hoper seg opp i kroppen til det moderne menneske, og Kreftforbundet er selvsagt ikke dårligere enn at de vier også dette en egen side på sitt nettsted. Den russiske forskeren Catherine Kousmine (1904-1992) trekkes frem som det store vitenskapelige alibi her.

Kousmine mente at kreftsvulster var en del av kroppens egen forsvarsmekanisme mot gifter, og at ved å unngå disse giftene gjennom en sunn diett ville man hindre at kroppen trengte å danne kreftsvulster. Fikk du med deg dette? Les det gjerne en gang til. Ja, kreftsvulster er en naturlig del av kroppens egen forsvarsmekanisme, i følge Kousmine og Kreftforbundet.

Hennes ide om en sunn diett er likevel ikke så langt unna det mange ernæringseksperter anbefaler, selv om de her fremsettes i en noe mer ekstrem form. Kousmine var sterk motstander av prosessert mat, hvitt sukker, raffinert hvetemel, raffinerte oljer (med transfettsyrer), margarin og smør. Ideen om at transfettsyrer kan knyttes til enkelte krefttyper har noe støtte i forskningen i dag, selv om studier peker i ulike retninger. Utover dette viser forskningen i større og større grad at kosthold har liten innvirkning på utviklingen av kreft , og ingen forskning tyder på at kosthold kan påvirke utviklingen av en kreftsvulst som allerede er diagnostisert.

Lys og varme

Mer forstyrrende er det vel at Kreftforbundet også promoterer ideene til tyskeren Lothar Hirneise som mener at all kreft kan helbredes med lys, positive tanker og riktig kosthold. Hirneise og Kreftforbundet trekker også frem Johanna Budwig sine mirakuløse oljer som en kur for alt. Komapasienter som masseres med hennes spesielle ELDI-olje, en spesiallaget linfrøolje rik på elektroner som skal gjøre at man absorberer mest mulig av det helbredende sollyset, skal visstnok ha våknet til bevissthet, og både hjertepasienter, diabetikere og kreftsyke blir visstnok friske av oljen - hevder tilhengerne, selvsagt uten noe vitenskapelig dokumentasjon.

At Kreftforbundet promoterer kreftbehandling basert på «lys og olje», er grovt uansvarlig, selv om slike enkle løsninger forståelig nok kan virke tiltrekkende for kreftsyke som har lidd seg gjennom lang behandling med til dels svært ubehagelige, men effektive, metoder.

Den Germanske Nye Medisin

Vi kan smile litt av naiviteten, men dette er likevel ikke noe å le av. Hirneise og andre kilder Kreftforbundet lenker til er ivrige i sine anbefalinger av «Den Germanske nye medisin», en alternativ behandlingsmetode oppdiktet av Ryke Geerd Hamer. Hamer har tatt livet av minst 145 personer gjennom sin vranglære, derav minst fem nordmenn, og er dømt til fengselsstraff i flere land for ulovlig behandling.

Hamer er en tysk lege som etter at sønnen Dirk ble skutt og drept oppdaget at han selv hadde fått testikkelkreft. Han dannet derfor en hypotese om at sjokkartede opplevelser fører til sykdommer, og utviklet på grunnlag av denne ideen "den Germanske Nye Medisin". Denne alternative behandlingsmetoden skal kunne hjelpe mot alle typer sykdommer, men Hamers hovedfokus har vært på kreft.

Etter å ha blitt fradømt sin legelisens i Tyskland i 1986 fortsatte han å behandle pasienter, og etter å ha blitt etterforsket for flere tilfeller av pasientdød og feilbehandling ble han dømt til fengsel. Han gjentok deretter samme prestasjon i Spania, Belgia, Østerrike, Sveits, Nederland og Frankrike, før han dro til Norge hvor han nå driver «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Der driver han fortsatt behandling uten legelisens ved å diagnostisere kreft hos nordmenn via e-post og telefonsamtaler .

I følge Germanske Nye Medisin vil altså traumer føre til sykdom, og disse traumene manifisterer seg som ringer i hjernen som skal kunne observeres på hjerneskanninger. Selv om Hamer hevder å ha over 40.000 slike hjerneskanninger som bekrefter dette, har ingen blindede tester vært utført for å kontrollere hypotesen.

Ingen vitenskapelig dokumentasjon for Germanske Nye Medisin er noensinne blitt publisert i fagjournaler, og ideene mangler også medisinsk og biologisk troverdighet. Den dokumentasjon som Germanske Nye Medisin viser til er uten unntak meningsløse ikke-blindede observasjoner fra noen få leger . Det finnes altså ingen vitenskapelig dokumentasjon overhodet som bekrefter Germanske Nye Medisin.

Behandlingen i Germanske Nye Medisin går ut på å behandle følelseslivet til den syke for å overkomme indre «konflikter». Først når man har identifisert konflikten, og fått løst opp i denne, vil kroppen kunne helbrede seg selv. I følge Hamer er kreft en naturlig tilstand som vil gå over av seg selv om man lar naturen få gå sin gang etter å ha fjernet de følelsesmessige blokkeringene. På samme måte som Kreftforbundet tar Germanske Nye Medisin derfor sterk avstand fra konvensjonell kreftbehandling som cellegift, strålebehandling og kirurgi.

Ikke bare mener de at den ikke hjelper pasienten, men tvert i mot kan slik behandling påføre pasienten nye sjokk og traumer som fører til mer sykdom, i tillegg til at den blokkerer kroppens naturlige helbredelsesprosess. Hamer anbefaler altså sine pasienter å slutte med smertestillende medisiner og dokumentert effektiv behandling, for å heller prøve metoder som det ikke finnes noe dokumentasjon for, eller rasjonelt grunnlag for å tro, at er effektive.

Jødene har skylda

Det må likevel kunne sies å være rart at Hamer tar slik avstand fra konvensjonell behandling ettersom han selv ble behandlet for sin testikkelkreft gjennom nettopp et kirurgisk inngrep. Men det som var godt nok for ham er kanskje ikke godt nok for andre?

Så hvorfor vinner ikke denne revolusjonerende behandlingsmetoden frem? Vel, årsaken er som alltid jødene. Derav fokus på at hans nye medisin er germansk. Hamer mener jødene står bak en konspirasjon for å drepe flest mulig ikke-jøder. Derfor passer de på å samarbeide med legemiddelbransjen om å holde tilbake informasjon om Germanske Nye Medisin slik at den øvrige befolkning skal bli utryddet gjennom kreft og tilhørende dødelig cellegiftbehandling.

At Kreftforbundet indirekte promoterer de samme ideer og behandlingsmetoder som en dømt morder som åpenbart også er sterkt sinnsforvirret, er alvorlig. På toppen av det hele promoterer de ideer om kreft som står i direkte konflikt med hverandre. Er kreft kroppens naturlige forsvarssystem mot gifter? Er kreft resultatet av traumer? Eller skyldes det oksygenmangel til cellene?

Kan kreft behandles med kosthold? Eller er positiv tenking det sentrale? Kreftforbundet ser ikke ut til å bli helt enige med seg selv, men alt går så lenge noen før dem har tenkt tanken uten å våge å teste hypotesen sin. Det kan synes som om alle ideer er akseptable så lenge de ikke har noe vitenskapelig fundament eller dokumentasjon.

I neste del skal vi ta for oss metabolsk kreftterapi og hvorfor Kreftforbundet er så sterke motstandere av cellegiftbehandling som de hevder dreper mange flere enn den redder.

Følg også Gunnar R. Tjomlids blogg unfiltered perception, der han blant annet blogger om lignende og andre skeptiske tema.