Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den norske kirke vurderer å fjerne overskriften. Saken blir avgjort i april neste år.

Den norske kirke vurderer å fjerne overskriften. Saken blir avgjort i april neste år.

Vurderer å fjerne slagordet «I Kristus, nær livet»

«Det kommuniserer ikke godt nok med bredden av folkekirkens medlemmer», heter det i saksutredningen fra Kirkerådet.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2013 kl 14:43

Det er vanlig i norske organisasjoner å vedta en visjonsformulering. Det har også Den norske kirke. I perioden 2009 – 2014 har denne visjonen vært «I Kristus, nær livet – en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke».

For neste periode, fra 2015 til 2019 foreslår Kirkerådet å fjerne det innledende slagordet «I Kristus nær livet», slik at man står igjen med formuleringen «Den norske kirke - en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke».

Forskjellen er at slagordet «I Kristus, nær livet» er fjernet. Begrunnelsen til Kirkerådet er at formuleringen «ikke har kommunisert godt med «bredden av folkekirkens medlemmer».

Det er kirkens sentraladministrasjon som foreslår å fjerne slagordet. Det er nå en høringsprosess på saken. Saken skal behandles på nytt i Kirkerådet – kirkens styre - i desember, og endelig vedtas på Kirkemøtet – kirkens landsmøte - i april neste år.

Ikke avkristning av kirken

Kommunikasjonssjef i Den norske kirke, Trude Evenshaug, avviser at fjerningen av slagordet betyr at kirken skal bli mindre tro mot Kristus.

– Årsaken til at vi foreslår å fjerne «I Kristus, nær livet», og skriver at slagordet «ikke kommuniserer», er at denne typen språkbruk ikke brukes så mye i samfunnet lenger. Derfor kan formuleringen framstå som litt for kirkeintern. Flere har også problematisert formuleringen "nær livet". Skal vi ikke være "i livet"? har det blitt spurt, forteller hun.

Evenshaug poengterer at slagordet også er ganske nytt. Det har kommet inn bare i den siste femårsperioden.

– Er dette et tegn på at kirken forsøker å bli mer rund i kantene, mer folkelig og mindre religiøs?

– Absolutt ikke. Det skal fortsatt stå at vi skal være «bekjennende, misjonerende og tjenende». Det taler sitt tydelige språk, sier kommunikasjonsdirektøren.

Hun vil ikke kommentere saken ut over dette, siden de er midt i en høringprosess og at det åpenbart er ulike meninger om saken i organisasjonen.

Les Kirkerådets utredning om visjon og slagord her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.