Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Senator Gretchen Whitmer (D) filleristet republikanernes forsøk på å lage et unntak for mobbing basert på religiøse og moralske overbevisninger.

Senator Gretchen Whitmer (D) filleristet republikanernes forsøk på å lage et unntak for mobbing basert på religiøse og moralske overbevisninger.

Anti-mobbelov ble snudd på hodet:

Ville ha unntak for religiøst begrunnet mobbing

Republikanerne i Michigan syntes mobbing basert på ”dyp moralsk og religiøs overbevisning” burde unntas fra lovforbud. – En blankofullmakt til mobberne, mente Demokratene.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.12.2011 kl 14:24

I staten Michigan i USA er mobbing i skolen, som så mange andre steder, et stort problem. Det ville statens politikere gjøre noe med, og satte i gang arbeidet med "Matt's Safe School Law," etter Matt Epling som tok livet av seg etter å ha blitt mobbet. Meningen var å gjøre det straffbart å mobbe.

Det republikanske flertallet i Michigan ønsket imidlertid å få inn et unntak. De mente man ikke burde straffes hvis mobbingen var basert på dyp moralsk overbevisning eller religiøs tro. Det vil si at de som for eksempel mener at homoseksualitet er synd, kunne mobbe ivei uten frykt for represalier.

– Verre enn å gjøre ingenting

Dermed var sirkuset i gang. Mediene kastet seg på, og forslaget om å unnta religionsbasert mobbing fra straffeforfølgelse ble møtt med avsky over hele USA.

Senator Gretchen Whitmer fra Demokratene gikk hardt ut mot unntaksregelen. Youtube-klippet der hun fillerister forslaget fra republikanerne går sin seiersgang på nettet.

– Det er minst ti dødsfall i Michigan det siste tiåret som direkte skyldes mobbing. Dere er kanskje fornøyd med dere selv nå, men dette lovforslaget er en oppskrift på hvordan mobberne skal komme seg unna. Dette er verre enn å gjøre ingenting. Det er en republikansk blankofullmakt til å mobbe, tordnet Whitmer fra talerstolen.

Hun synes det tristeste i det hele er at hele loven skal hete "Matt's Safe School Law."

– En ting er sikkert. Denne loven gjør ingenting som ville ha hjulpet Matt, konstaterer hun i videoen.

Også Matt Eplings foreldre reagerte sterkt mot forsøket på å skjerme mobbing basert på religiøs og moralsk overbevisning.

Kompromiss i riktig retning

Republikanerne tok kritikken til følge, og det ble utarbeidet et kompromiss der unntaket for mobbing basert på religiøse og moralske overbevisninger var tatt ut, og der det heller slås fast at ”loven ikke forbyr uttrykk for alvorlige moralske eller religiøse overbevisninger”.

– Det er ikke perfekt, men det er et skritt i riktig retning, sier Gretchen Whitmer ifølge Fox news.

Les også om saken i Huffington Post.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.