Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Foreldre i Marnadal misliker at gjest reagerte på bilde av de 10 bud i klasserom på skolen.
 Foto: Skjermdump

Foreldre i Marnadal misliker at gjest reagerte på bilde av de 10 bud i klasserom på skolen. Foto: Skjermdump

Vil minne barna på at de bor i bibelbeltet

Foreldre-opprop i Marnadal ønsker bilde av de ti bud tilbake på klasseromsvegg etter at skole tok det ned.

Publisert:

Barneskolen Øyslebø oppvekstsenter i Marnadal ble klaget inn til fylkesmannen i Vest-Agder for å ha bilde av de 10 bud hengende på en klasseromsvegg. Fylkesmannen vurderte bildet til ikke å være forkynnende, men rektor valgt likevel å ta bildet ned. Klageren var en besøkende, og dette har fått flere foreldre til å reagere.

En underskriftskampanje på opprop.net for å få bildet tilbake på veggen har nå fått over 100 signeringer fra både foreldre og andre.

Bommer i oppropet

I oppropsteksten rettet til rektor ved skolen står det blant annet:

«Vi er en gjeng med foreldre som er mer enn observant på at vi bor i «bibelbeltet» som det ofte kalles i denne landsdelen. Det har liksom noe med kulturen å gjøre, kanskje blitt en del av oss. Så enhver tilknytning på hva som har vært i tiden og om å leve i nuet, og å bære barna våre inn i fremtiden, så kan det ofte være fint å kunne ha motiver og bilder på skolen som barna våre går på, som minner dem om dette.»

Klageren omtales videre som en «tilfeldig livssynsnøytral kynisk person».

Klageren omtales videre som en «tilfeldig livssynsnøytral kynisk person».

– Jeg vil si de bommer på minst to felt. Når en person som kommer innom og reagerer på favorisering av ett livssyn, er neppe personen livssynsnøytral. Og hvis denne personen mener at skolen bør passe på å behandle alle likt og være inkluderende, vil jeg mene at det er uttrykk for det motsatte av kynisk, sier pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund.

Utgangspunkt for diskusjon

Han opprøres personlig ikke over at skolen på Sørlandet inntil nylig hadde et bilde av de ti bud hengende på veggen. Derimot mener han det har betydning hva bildet blir brukt til.

– Tar man tak i budet som sier at du skal ikke ha andre guder enn meg, vil det kunne være et ypperlig utgangspunkt for en klasse til å diskutere toleranse. Skolens ledelse har sikkert lest menneskerettighetsdommen mot Norge fra 2007 som forteller at obligatorisk religionsundervisning skal være kritisk, objektiv og pluralistisk.

Brun-Pedersen mener oppropet heller burde krevd tekster fra flere trosretninger, enn fra et trossamfunn alene.

Ingen kommentar

Rektor Karen Martinussen ved skolen sier til Fritanke.no at det ikke vil skje noe mer i saken. Hun vil derfor ikke uttale seg utover å henvise til det som har kommet frem i andre medier.

Til NRK sa hun mandag at hun vil se på underskriftene om de vil bli levert, saken er imidlertid overført til kommunalsjefen i Marnadal.

Inititativtaker Anders Jørgen har ikke svart på henvendelse fra Fritanke.no. Til avisen Lindesnes sa han derimot før helgen følgende:

– Dersom flere foreldre eller elever hadde protestert, ville jeg ikke sagt noe på dette. Men reaksjonen kommer fra en enkeltperson som er på besøk. Jeg skulle ønske at han heller hadde et positivt fokus og spurte om han kunne henge opp Human-Etisk Forbund sine regler, ved siden av De ti bud.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.