Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Sverige har titusener av mindreårige lovlig blitt giftet bort, eller fått godkjent ekteskap før fylte 18 år. Nå skal barnebryllup kriminaliseres og lovverket strammes inn. Bildet er en illustrasjon.
 Foto: Istockphoto

I Sverige har titusener av mindreårige lovlig blitt giftet bort, eller fått godkjent ekteskap før fylte 18 år. Nå skal barnebryllup kriminaliseres og lovverket strammes inn. Bildet er en illustrasjon. Foto: Istockphoto

Svenske myndigheter vil stramme inn regelverket:

Vil kriminalisere barneekteskap

– I Sverige har foreldre har fått dispensasjon for å gifte bort sine mindreårige barn. Titusener av barn og unge synliggjøres i dette forslaget om å juridisk støtte deres menneskerettigheter, sier Christer Sturmark, leder for svenske Humanisterna.(24.05.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2012 kl 11:00

Tidligere i dag presenterte høyesterettsdommer Göran Lambertz sin utredning om tvangs- og barneekteskap. Strengere kriminalisering og oppføringen av et nasjonalt kompetanseteam var blant forslagene.

Se video av presentasjonen og pressekonferansen her.

Leder for de svenske Humanisterna, Christer Sturmark, mener samfunnet har sviktet barna gjennom å tilby smutthull i lovgivningen og maner til krafttak mot barneekteskap.

– Det er uakseptabelt at det i dag gis dispensasjonsmuligheter for å gifte bort barn, sier Sturmark i en pressemelding.

– Nå må regjeringen sørge for at utredningen ikke havner i byråkratiskuffen, på grunn av berøringsfrykten for slike spørsmål.

Ingen straff for barneekteskap

Slik fungerer svensk lov per i dag:

Det er ikke straffbart å gifte bort en mindreårig. Den eneste juridiske konsekvens er at ekteskapet - om inngått i Sverige - oppløses, og at vigsleren mister sin vigselsrett. Med godkjennelse kan barn som har fylt 15 år gis dispensasjon og giftes bort, og barn som giftes bort i andre land, vil ikke automatisk få ugyldiggjort ekteskapet tilbake på svensk jord.

Er et ekteskap med en mindreårig inngått utenfor svenske grenser - selv om det dreier seg om barn, og om tvang - kan også dette ekteskapet godkjennes av svenske myndigheter.

I følge en undersøkelse foretatt av Ungdomsstyrelsen i 2009, svarte rundt 8500 barn at de bekymret seg for om de ikke selv fikk mulighet til å velge fremtidig ektefelle. Og mørketallene er store, i følge Humanisterna.

Sturmark krever at den svenske regjeringen innenfor sin mandatsperiode skriver et høringsforslag, så Riksdagen kan gjennomføre en lovendring ut ifra utredningens forslag.

Krever handling og likebehandling

– De vise at de har lyttet og tatt til seg den tilgjengelige kunnskapen, og at de ikke fortsetter å tolerere diskriminering av unge, svenske statsborgere, sier Sturmark.

– Når Lambertz i dag presenterer sin utredning om å ta bort dispensasjonsmulighetene og helt kriminalisere barne- og tvangsekteskap, er det et viktig skritt for ikke å forskjellsbehandle mennesker i samfunnet vårt, påpeker Sturmark.

Han publiserte en kronikk like etter presentasjonen av utredningen i dag, skrevet sammen med prest, doktor i teologi og samfunnsdebattant Annika Borg. Her minner de om at svensk lov er uforenelig med FNs Barnekonvensjon, og at foreldres rett til å oppdra sine barn i tråd med deres kultur, ikke kan veie tyngre enn barnas velferd.

– Det svenske samfunnet har sviktet disse unge menneskene, og systematisk diskriminert dem bakgrunn av deres opprinnelse. Men med den foreslåtte lovendringen kan disse barna og unge nå gis rett til å selv velge om, når og med hvem de vil gifte seg, skriver Sturmark og Borg.

Les hele kronikken her.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.