Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den russisk-ortodokse erkebiskopen Hilarion Alfeyev har i den siste tiden alliert seg med landets katolikker for å motarbeide det de ser som "sekulær ekstremisme" i Russland.

Den russisk-ortodokse erkebiskopen Hilarion Alfeyev har i den siste tiden alliert seg med landets katolikker for å motarbeide det de ser som "sekulær ekstremisme" i Russland.

Vil ha slutt på Darwin-monopol i Russland

Russisk-ortodokse kristne mener det bør bli en slutt på "Darwin-monopolet" i russiske skoler. De understreker at evolusjon "bare er en teori".

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2010 kl 10:31

- Tiden er i fred med å renne ut for darwinismens monopol og de falske ideene om at det er noen motsetning mellom vitenskap og religion. Disse ideene hører fortiden til, sier den russisk-ortodokse erkebiskopen Hilarion Alfeyev.

Han understreker at darwinisme er en teori som barn i skolen gjerne må lære om, men da bare som én teori blant mange om livet på jorda. Alfeyev hevder også at påstanden om at en art kan utvikle seg til en annen "aldri har blitt bevist".

Utpillet kommer som et svar til russiske liberaldemokrater som i det siste har advart mot at veksten i den russisk-ortodokse kirken kan undergrave Russlands sekulære grunnlov.

Vil ikke erstatte kommunisme med kristendom

Menneskerettighetsaktivisten Lyudmila Alexeyeva, kjent menneskerettighetsaktivist og veteran fra motstandsbevegelsen under Sovjetunionen, er kritisk til utspillene fra erkebiskopen.

- Vi nedkjempet kommunismen som statsideologi, og nå er det noen som vil erstatte den med ortodoks kristendom, sier hun ifølge Reuters.

Alexeyeva tror ikke kirken vil greie å fjerne evolusjonslæren fra skolene, men hun er redd for at de kan greie å få inn den bibelske skapelsesberetningen på enkelte skoler.

Tette bånd til makten

Den russisk-ortodokse kirken har tette bånd til makten. Både statsminister Vladimir Putin og president Dimitrij Medvedev er jevnlig på gudstjenester i regi av trossamfunnet.

Nylig bestemte Medvedev at den russisk-ortodokse kirkens stiftelsesdag den 28. juli skal være nasjonal helligdag, til store protester fra Russlands muslimer.

Kilder: Reuters, National Catholic Register