Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Frp gjør det mye dårligere i en livssynspolitisk test når vi sjekker hele programmet, enn i den livssynspolitiske minitesten som Fritanke.no hadde forrige uke, sier rådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

– Frp gjør det mye dårligere i en livssynspolitisk test når vi sjekker hele programmet, enn i den livssynspolitiske minitesten som Fritanke.no hadde forrige uke, sier rådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

Venstre, Rødt, MDG og SV mest enig med HEF

Lars Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund har vurdert partienes livssynspolitikk. Alle partiene har gode saker, men noen av dem er også veldig uenige med forbundet i enkeltspørsmål, sier han.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2013 kl 15:49

– Dette er veldig vanskelig. Human-Etisk Forbund er en partipolitisk uavhengig organisasjon, så jeg vil ikke begi meg inn på å si noe om hvilke partier som er mest humanistiske. Samtidig er det ingen tvil om at enkelte partier er mer enig med oss i livssynspolitikken enn andre, sier rådgiver for livssyn og livssynspolitikk i Human-Etisk Forbund, Lars Petter Helgestad.

Livssynspolitikken består av en rekke enkeltsaker, hvor partiene har ulike standpunkter. Basert på en gjennomgang av alle partiprogrammene, har Helgestad likevel kommet til en slags konklusjon.

– Venstre, Rødt, MDG og SV er innbyrdes ganske enige i livssynpolitikken. Disse partiene vil, som oss, avvikle statskirkeordningen fullstendig og likestille kristendommen med andre religioner og livssyn. De støtter at staten skal være upartisk når det gjelder religion og livssyn.

KrF, Sp og Frp går derimot i programmene sine inn for at kristendommen og/eller Den norske kirke fortsatt skal ha en særstilling.

– Men KrF og spesielt Frp vil gi mye større frihet til Den norske kirke enn Sp går inn for, sier Helgestad.

Han mener KrF er solide på livssynsfrihet, men at de naturlig nok er for en sterk vektlegging av kristendommen, særlig når det gjelder skolene. Helgestad peker også på et positivt trekk med Senterpartiet, nemlig at de vil sikre økt tilgang til livssynsnøytrale seremonirom.

Høyre og Ap befinner seg livssynspolitisk et sted mellom de to gruppene, i følge Helgestad.

– Høyre sier tydelig i prinsipprogrammet at staten ikke skal ha noen religion. De er også motstandere av blasfemiparagrafen. Samtidig har de programfestet at Den norske kirke skal ha en særstilling i samfunnet, og de presiserer at politikken deres hviler på en «kristen og humanistisk kulturarv», sier han.

Arbeiderpartiets program har ikke et tydelig skille mellom stat og kirke.

– Ap har programfestet at Den norske kirke står i en særstilling i Norge. De har i tillegg vedtatt flere mål for hvordan statskirken skal styres, men Ap skal likevel ha skryt for at de går inn for livssynsnøytrale seremonirom og støtte til dialog mellom livssyn, mener Helgestad.

Venstre, Rødt, MDG eller SV

Så hvilket parti bør en humanist som er opptatt av livssynspolitikk stemme på? Helgestad peker på den første gruppa, men vil ikke kåre noen vinner.

– Hvis noen mener livssynspolitikk er det aller viktigste, bør de vurdere Venstre, Rødt, MDG eller SV. Alle disse partiene er noenlunde enig med Human-Etisk Forbund. Hvilket av dem man bør velge, må nesten styres av andre saker man er opptatt av. Hvis du for eksempel er tilhenger av en borgerlig økonomisk politikk kan Venstre være et godt valg, mens hvis du ønsker mer omfordeling og sterk stat, kan du satse på Rødt eller SV. Og hvis du heller vil være blokkuavhengig, så er kanskje Miljøpartiet De Grønne det riktige valget for deg, sier han.

– Hva tenker du om at Frp kom så høyt på Fritanke.nos minitest i forrige uke, og så lavt nå?

– Det skyldes at dere bare stilte to spørsmål hvor Frp tilfeldigvis er enig med Human-Etisk Forbund, om gravferdsforvaltning og tilhørigordningen. Det er interessant nok, men er dessverre ikke programfestet hos dem. Om vi tar for oss partiprogrammet og undersøker partiet nærmere, er det større avstand. Frp vil ha et skille mellom religion og politikk, men er samtidig tydelige på at den «kristne kulturarven» skal ligge til grunn for samfunnet. Partiet ønsker blant annet at kristendommen skal beholde en særstilling i RLE-faget. De har også programfestet at de er tilhengere av skolegudstjenester, sier Helgestad.

Uklart om regjeringsalternativer

Helgestad synes det er vanskelig å ta stilling til de ulike regjeringsalternativene, på basis av livssynspolitikk.

– En sentrum/høyre-regjering vil nok ønske å stille Den norske kirke friere enn en rødgrønn regjering, men de vil inkludere Krf som erfaringsmessig har stor innflytelse i slike spørsmål. Det vil ikke vil slå heldig ut for den livssynspolitikken Human-Etisk Forbund ønsker seg. De rødgrønne er på sin side dominert av Ap og Sp som begge er mer statskirkevennlige. Samtidig har alle de rødgrønne partiene programfestet å jobbe for flere livssynsnøytrale seremonirom, sier han.

– Hva med en blå-blå-regjering med Høyre og Frp?

– Det uklart om de vil videreføre de rødgrønne bevilgningene til livssynsåpne seremonirom. Politikken de vil føre kommer jo an på styrkeforholdet mellom de to partiene, og om de klarer å få flertall sammen, eller blir avhengige av støtte fra partiene i sentrum, sier Helgestad.

Se Helgestad og HEFs livssynspolitiske gjennomgang av alle partiprogrammene

Nøkkelord

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.