Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Odd Einar Dørum synes kristendommen er for lite vektlagt i regjeringens opplegg til nytt RLE-fag. Foto: Venstre

Odd Einar Dørum synes kristendommen er for lite vektlagt i regjeringens opplegg til nytt RLE-fag. Foto: Venstre

Venstre ønsker sterkere kristen KRL-forankring

#Venstre er et parti mange oppfatter er på lag med i HEF i KRL-saken. Men sist torsdag stemte de sammen med KrF, Høyre og Frp, og krever en sterkere k...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2008 kl 09:26

Venstre er et parti mange oppfatter er på lag med i HEF i KRL-saken. Men sist torsdag stemte de sammen med KrF, Høyre og Frp, og krever en sterkere kristen forankring i faget.

Tekst: Even Gran
Publisert: 9.6.2008

Da KUF-komiteen på Stortinget behandlet endringene i KRL-faget sist torsdag, fikk KrF følge av Venstre i sin protest mot regjeringens endringer.

Venstre stemte sammen med KrF, Høyre og Frp på en merknad som sier at "departementet går mye lengre i sine endringsforslag enn det dommen fra Strasbourg gir saklig grunnlag for".

Det går også fram av komiteens innstilling til Stortinget at Venstre understreker at alle religioner skal undervises "ut fra sin egenart".

Dette er et prinsipp som har blitt sterkt kritisert av HEF fordi man mener det er nettopp dette som åpner for den opplevelsesbaserte undervisningen som i praksis slår over i forkynnelse.

Videre presiserer Venstre at det er viktig at den kvantitative fordelingen, der kristendommen i dag fyller 55 prosent av faget, videreføres. Dette er også i strid med HEFs synspunkt.

Dørum: - For sterk nedtoning av kristendommen
Venstres mann i KUF-komiteen, Odd Einar Dørum, bekrefter overfor Fritanke.no at han synes de rød-grønne går unødig for langt i å nedtone kristendommens rolle i det nye RLE-faget.

- Dette handler om å være bevisst sin egen kulturarv. Man kan ikke skrive seg ut av denne. Og siden kristendommen har vært svært viktig for Norges samfunnsmessige og kulturelle utvikling, må dette anerkjennes bedre i skolens religionsfag, enn regjeringen gjør i sitt opplegg. Dommen fra Strasbourg er slett ikke til noe hinder for dette, understreker Dørum.

Når det gjelder Venstres poengtering om at religioner og livssyn skal undervises "ut fra deres egenart", understreker Dørum at det vil være merkelig hvis ikke religionsundervisningen skal være opplevelsesbasert.

- Det opplevelsesbaserte er uløselig knyttet til religionene, så hvis man ikke inkluderer dette så mister man noe. Jeg har vært tilstede på seremonier i regi av Human-Etisk Forbund, og de er også i høyeste grad opplevelsesbaserte, konstaterer Dørum.

- Er du ikke redd for at målsetningen om opplevelsesbasert undervisning kan slå over i forkynnelse, slik HEF frykter?

- Vi i Venstre er selvsagt enig i at undervisningen ikke skal være forkynnende, men vi kan ikke late som om det er mulig å få til en god religionsundervisning uten at elevene skal få innsikt i ulike religioner og livssyn fra innsida, sier han.

Støtter navneendring til RLE

Dørum presiserer at Venstre kommer til å stemme sammen med regjeringen når det gjelder navneendringen fra KRL til RLE. Her slår de altså ikke følge med resten av opposisjonen.

Venstre kommer ellers til å stemme mot både regjeringens og resten av opposisjonen sin løsning når det gjelder faget. Isteden stemmer de for sitt eget forslag til paragraf 2-4 i opplæringsloven, som er en av de paragrafene som skal endres.

Venstre slutter seg til alle de endringene regjeringen foreslår i denne paragrafen, men vil at følgende skal legges til i fjerde ledd: "kvar religion og kvart livssyn vert fremstilt på ein fagleg og sakleg måte ut frå deira eigenart".

Saken behandles endelig i Stortinget den 12. juni.

Les hele referatet fra KUF-komiteens behandling