Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jens Stoltenberg varslet i dag at oppryddingen er igang. Nå skal det trekkes en del viktige grenser i forholdet mellom stat og religion.

Jens Stoltenberg varslet i dag at oppryddingen er igang. Nå skal det trekkes en del viktige grenser i forholdet mellom stat og religion.

Utvalg skal rydde opp i tros- og livssynspolitikken

I dag meldte regjeringen at det vil sette ned et offentlig utvalg som skal gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk. Målet er blant annet å unngå nye "hijab i politiet"-saker.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.05.2010 kl 22:50

Nå kommer det et offentlig utvalg som skal gå gjennom statens tros- og livssynspolitikk. Det varslet statsminister Jens Stoltenberg fra Stortingets talerstol i dag.

Kirkeforliket fra april 2008 skal ligge til grunn for arbeidet i utvalget. Innstillingen skal leveres innen utgangen av 2012, melder Statsministerens kontor. Utvalgets sammensetning og mandat vil være klart om kort tid.

Hvor mye skal samfunnet tilpasse seg religiøse særkrav?

Kravet om en mer helthetlig livssynspolitikk har kommet etter en rekke kontroversielle livssynspolitiske saker, der regjeringen har vært i villrede om hva den skulle mene.

Striden rundt blasfemiparagrafen og hijab i politiet våren 2009 er to eksempler på dette.

Andre viktige livssynspolitiske spørsmål utvalget kan komme til å ta stilling til er:


  • Er det greit å be bordbønn i skolen?

  • Er det greit med skolegudstjenester?

  • Er det greit med muslimske skoler?

  • Skal det være tillatt for trossamfunn å diskriminere kvinner og homofile ved ansettelse?

  • Hvordan skal det offentlige forholde seg til bønnerop fra moskeer?

  • Har religiøs tro mer krav på respekt enn andre overbevisninger mennesker måtte ha?

  • Skal Den norske kirke fortsatt ha ansvaret for den felles gravferdsforvaltningen?

  • I hvilken grad skal jøder og muslimer ha krav på kosher og halal-mat i offentlige institusjoner?

  • Skal det fortsatt være greit med omskjæring av gutter?

Håpet er at det nye utvalget vil klare å ta stilling til kontroversielle spørsmål av denne typen på en konsistent måte, slik at myndighetene senere vil vite hva de skal mene når vanskelige enkeltsaker kommer opp.

STL fornøyd

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) har lagt stor vekt på å få igang en slik prosess. I november 2009 la de fram rapporten "Livsfaseriter - Religions- og livssynspolitiske utfordringer i Norge". Rapporten er et forsøk på sammenfatte de livssynspolitiske utfordringene Norge står overfor i et stadig mer livssynsmangfoldig samfunn.

STL er svært fornøyd med at regjeringen nå setter ned et utvalg for å utrede en samlet livssynspolitikk. Organisasjonen ønsker å være i fortsatt dialog med regjeringen om dette arbeidet fremover, og kommer gjerne med innspill til mandat og sammensetning av utvalget når dette arbeidet settes i gang.