Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er utdanningsminister Nicky Morgan som har frontet saken om å holde ikke-religiøse livssyn unna religionsundervisningen i skolen. I dag tapte hun i retten.
 Foto: Policy Exchange

Det er utdanningsminister Nicky Morgan som har frontet saken om å holde ikke-religiøse livssyn unna religionsundervisningen i skolen. I dag tapte hun i retten. Foto: Policy Exchange

Britisk dom:

Ulovlig å utelukke ateisme fra religionsundervisning

En domstol i Storbritannia har bestemt at offentlige skoler ikke kan undervise om religion uten å ta med ikke-religiøse livssyn.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2015 kl 16:46

I 2016 lanseres et nytt felles religionsfag i Storbritannia. Her skal det etter planen undervises i alle de store verdensreligionenene, men så langt har ikke regjeringen ønsket å inkludere ikke-religiøse livssyn; humanisme og ateisme.

Det har vært mye diskusjon om dette. Planene om å utelate ikke-religiøse livssyn fra læreplanen har høstet mye kritikk, og ikke bare fra humanistbevegelsen. I februar gikk den tidligere erkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, og en rekke andre religiøse ledere ut og advarte mot å utelate ateisme og humanisme fra faget.

Ikke lov til å diskriminere

Tre familier har saksøkt staten for planene. De har blant annet vært støttet av British Humanist Association – Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia.

I dag kom svaret i «high court», som tilsvarer tingretten i Norge. Dommer Warby slo fast at det ikke er lovstridig i seg selv å la religionsfaget handle bare om religion, men konkluderer med at det nye faget likevel er lovstridig når man ser på helheten.

Han viser til at staten har sagt at dette faget er ment å oppfylle alle statens forpliktelser når det gjelder undervisning i religion og livssyn. Da er faget nødt til å være pluralistisk, mener dommeren. Den eneste måten å unngå dette på, er hvis staten har planer om å undervise i ikke-religiøse livssyn i et annet fag. Men slike planer finnes ikke, konkluderer dommeren.

– En stor seier

British Humanist Association er naturlig nok svært fornøyd med dommen.

– Vi har i lang tid argumentert for at skolens religionspensum bør inkludere ikke-religiøse livssyn som humanisme. Dette er en stor seier for de tre humanistiske familiene som har gått til retten med denne saken. Det er også en stor seier for de som kjemper for en likeverdig og pluralistisk livssynsundervisning som fremmer dialog mellom folk, sier Andrew Copson, generalsekretær i British Humanist Association i en pressemelding.

Han ser fram til å samarbeide med regjeringen om det nye pensumet, og er glad for at livssynet til et stort antall briter ikke lenger blir diskriminert.

Les mer:

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus