Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De selverklærte humanistene Jared Huffman og Jamie Raskin ble gjenvalgt til kongressen i går. De er to
 Foto: Wikimedia commons@US House of Representatives

De selverklærte humanistene Jared Huffman og Jamie Raskin ble gjenvalgt til kongressen i går. De er to Foto: Wikimedia commons@US House of Representatives

Valg i USA:

To humanister men ingen ateister i Representantenes hus

Hvor mange ikke-religiøse tror du ble valgt i går, i et land der nesten 25 prosent betegner seg om ikke-religiøse?

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2018 kl 16:23

Siden forrige valg i USA har den amerikanske humanistbevegelsen etablert en egen «Congressional Freethought Caucus».

Dette er en samling politikere som ser på seg selv som ikke-religiøse, fritenkere, ateister, agnostikere, humanister, og som i høyden har en kulturell religiøs tilknytning. Felles for dem er at de tydelig kjemper for sekulære verdier, samt at de er enige om å opprettholde USAs skille mellom stat og kirke. Politikersamarbeidet er også tydelig på at vitenskap og rasjonalitet må ligge til grunn for politiske beslutninger.

Det er American Humanist Associations valgorganisasjon Center for Freethought Equality som står bak det hele, og som godkjenner hvilke politikere som skal være med i nettverket.

Fortsatt ingen ateister i kongressen

I går var det mellomvalg i USA. Bloggeren Hemant Mehta har tatt på seg jobben med å sjekke hvordan det har gått med de ulike kandidatene som enten tilhører Congressional Freethought Caucus eller som har blitt vurdert og anbefalt av Center for Freethought Equality.

Les mer om hvordan de sekulære politikerne på lista er valgt ut.

Resultatene så langt viser at to selverklærte humanister; Jared Huffman fra California og Jamie Raskin fra Maryland har blitt gjenvalgt til Representantenes hus i Washington DC. Sistnevnte betegner seg som humanist med jødisk bakgrunn. Tre andre kandidater som betegner seg som humanister stilte til valg, men lyktes ikke.

Ingen av dem som ble innvalgt eller som stilte til den føderale kongressen betegner seg som ateister.

Samlet sett ble ti kandidater fra The Congressional Freethought Caucus valgt inn. Det er 2,3 prosent av de totalt 435 plassene i Representantenes hus. Til sammenligning svarer nesten en av fire i USA at de ikke har noen religion.

Ateister med i sju delstater

Mehta går også gjennom resultatene fra valget til USAs delstatskongresser, og ser hvordan det har gått med de ikke-religiøse kandidatene der.

Her kan vi nevne de mest dristige, nemlig de som betegner seg som ateister.

Til sammen åtte ateister har blitt valgt. Athena Salman og Juan Mendez har blitt blitt gjenvalgt til delstatskongressen i Arizona. Det samme gjelder Megan Hunt og Heidi Swank. Førstkommende er nyvalgt kongressrepresentant i Nebraska, mens sistnevnte ble gjenvalgt i Nevada.

Videre er Joyce Weston nyvalgt kongressrepresentant i New Hampshire, mens ateisten Tim Smith ble gjenvalgt i samme delstat. Det ser også ut til at Patrick Maloney i Montana har blitt gjenvalgt, mens det i skrivende stund er uklart hvordan det har gått med den erklærte ateisten James Thomas i Washington.

I Connecticut har Joshua Elliot blitt gjenvalgt. Han betegner seg som «ateistisk agnostiker». I Oregon fortsetter også Mitch Greenlick, men han var ikke på valg i år.

Se en samlet oversikt over alle kandidatene

Flertallet av de ikke-religiøse mislyktes

Oversikten viser at av de 150 ikke-religiøse som stilte til valg totalt, ble 44 valgt. Det er en andel på rundt 29 prosent. Andelen vinnere kan stige når resultatet for de gjenværende tjue kandidatene blir avklart.

Det er uvisst om dette fører til at det totale antallet ikke-religiøse politikere i USA øker eller går ned.

Samlet sett er det 17 av totalt 50 delstater som får representanter fra The Congressional Freethought Caucus inn i sine lovgivende forsamlinger. Klart best ut kommer New Hampshire som har åtte ikke-religiøse representanter i sin delstatskongress.

Nøkkelord