Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Tidsskriftet Humanist på nett

I dag entret tidsskriftet Humanist - Fri tankes akademiske storesøster - internett. Her vil den interesserte leser finne aktuelle artikler og klassikere fra tidsskriftets back-katalog.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2010 kl 16:14

Tidsskriftet Humanist har fornyet seg. Ikke bare er Fri tankes akademiske storesøster kommet i nytt format - som en slank pocketbok - men i dag erklærte redaktør Arnfinn Pettersen også tidsskriftets nye nettsted for åpnet. Her vil interesserte lesere kunne finne utvalgte artikler fra det til enhver tid nyeste nummer av bladet, samt etterhvert også så mye som mulig fra bladets back-katalog de siste seks år.

Humanist.no skriver redaktør Pettersen:

    «I en tid der religion og livssyn diskuteres som aldri før, er vi sikre på at det er både plass til og behov for et rart, lite tidsskrift som Humanist, også i elektronisk form. Målet er å nå bredere og sterkere ut - både på papir og nett.
    Samtidig åpner vi for muligheten til i ny og ne å være aktuelle. I stedet for kun å kommentere utviklingen på livssynsfeltet, håper vi å - på beskjedent vis - være med på å påvirke den.»

Humanist er et tidsskrift for livssynsdebatt, og Pettersen lover at aktuelle artikler på Humanist.no i første rekke vil være mer av det samme som tidsskriftet har vært på papir.

- Det vil være artikler med samme innholdsmessige profil, men det vil kunne bli mer kortere stoff eksklusivt for nett, som kommentar og bokomtaler. Foreløpig er vi der at nettsiden er på plass, nå skal vi forme den, forteller han.

En av de livssynsdebattene Humanist-redaktøren ser som viktige framover er den pågående debatten om islamisme og ytringsfrihet.

- I tillegg kommer vi til å fortsette å rette blikket mot alternativmiljøene og de mest usympatiske utslagene av det, og også fortsette å ha fokus på absolutisme og totalitær tenkning.

Fortsatt abonnement

Humanist fortsetter som abonnementstidsskrift, og kommer ikke til å gjøre alle artikler fra hvert nummer tilgjengelig på nett før ett til ett og et halvt år etter utgivelsen. Derfor vil det fortsatt innebære en viss eksklusivitet å være betalende abonnent.

Fokus vil være på innhold, og derfor har nettstedet et enkelt oppsett og vil heller ikke ha diskusjonsforum eller kommentarfunksjon. Men siden redaktøren blogger gjennom bloggen Den tvilsomme humanist, lover han å knytte alle artikler på Humanist.no opp til en egen post på bloggen. Der vil ordet være fritt for alle.

Nå som Humanist er ute på nett, håper Pettersen at bladet skal nå flere enn dagens abonnenter. Ikke minst håper han å få spredd de mange gode artiklene som tidligere har vært publisert i Humanist.

- En del av fokus framover vil ligge på å få eldre artikler fra backkatalogen ut på nettet. Det vil gå så langt tilbake som jeg har et fornuftig elektronisk arkiv, det vil si fra 2004.

Foreløpig er et titalls artikler tilgjengelige på nettstedet, og Pettersen framhever gjerne alle som særlig gode, men skal han trekke fram én, blir det Skyggen fra ondskapens paraply, fra siste nummer.

- Denne artikkelen om Nyhetsspeilet av Thomas Holmes tar for seg et veldig aktuelt tema. Den ser nærmere på noe som tilsynelatende er mest morsomt og fjollete, men som når man går i dybden, viser seg å være ganske ubehagelig. Den er veldig god.

- I tillegg ligger det nå ute en del ting jeg mener er viktige referanseartikler av særlig relevant fra de de siste årene. Dette er artikler med en viktig folkeopplysningsdimensjon, som for eksempel Bente Sandvigs artikkel om religionsfrihetens begredelige norske historie og Kaja Melsoms artikkel om fransk sekularisme.

Les mer på Humanist.no.