Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fri tanke kommer i tillegg til nettavisen med fire papirutgaver i året. Nå har nr 3 nettopp landet i postkassene til Human-Etisk Forbunds medlemmer rundt omkring i landet, men du kan også lese den i pdf-utgave her på Fritanke.no.

Fri tanke kommer i tillegg til nettavisen med fire papirutgaver i året. Nå har nr 3 nettopp landet i postkassene til Human-Etisk Forbunds medlemmer rundt omkring i landet, men du kan også lese den i pdf-utgave her på Fritanke.no.

Tegneserieutgave av Gule i Fri tanke

Fri tanke 3-2009 er nå sendt ut, men du kan lese den her. I nummeret etterlyser Preben Aavitsland større kampvilje hos HEF og en tegneserieutgave av Lars Gule blir lurt.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2009 kl 15:49

Av saker i papirutgaven denne gang kan du lese styreleder Åse Klevelands kommentar.

«Jeg har en klokkertro på humanetikkens potensial til å engasjere bredt, til å være det begrepet som man er stolt av å bli forbundet med. Nettopp fordi det ikke handler om hvilken gud du tror på, men hvem du er og hvordan du forholder deg til verden og menneskene omkring deg», skriver Kleveland i kommentaren, hvor hun vektlegger viktigheten av å fokusere på innholdet i humanismen og dens betydning både for enkeltmennesker og samfunnet.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, har fortid som aktivist for skille mellom stat og kirke, og i portrettet kommer det fram at han er særdeles kritisk til Den norske kirkes medlemsregister. Men også Human-Etisk Forbund (HEF) - der Aavitsland er medlem - får sitt pass påskrevet.

- Forbundets folk er mer opptatte av å forsvare kirken som et trossamfunn og ha religionsdialog. De er altfor passive, sier Aavitsland til Fri tanke, som også synes HEF burde vært mer kritisk overfor islam.

- Jeg er for en mer kampklar organisasjon, slår han fast.

«De andre» har vært en vesentlig komponent i etableringen av det norske «vi». Lillian Hjorth ser på hvordan eksklusjonen av «de andre» har vært viktig i nasjonsbyggingsprosjektet, og hvordan ikke minst media har bidratt til stigmatisering av «de andre». Tidligere tiders «andre» har vært jøder, samer, tatere og sigøynere. I dag er kanskje muslimer i ferd med å overta den rollen.

I tillegg møter vi Lars Gule som tegneseriefigur som blir lurt av antimagikeren Magenta.

Av andre møter i dette nummer av Fri tanke:

Humanistisk konfirmasjon bæres oppe av innsatsen til engasjerte frivillige i Human-Etisk Forbund. Kurslederne Inger-Lise Bredesen og Per Atle Einan er to av dem og forteller hvorfor de er engasjerte.

Dr. Yunis Shaikh ble i 2001 dømt til døden for blasfemi i Pakistan. Nå lever han i eksil i Sveits.

Det rumenske humanistforbundet har kampen for evolusjonsteorien som en av sine viktige kampsaker, for i Romania har slik vitenskap forsvunnet ut av naturfagpensum, mens kreasjonistisk tenkning har sneket seg inn.

Og i kronikken nøster religionshistoriker Asbjørn Dyrendal i historien til det misbrukte begrepet «hjernevask».

Les hele bladet her.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook