Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ting kan tyde på at rettssikkerheten ikke er godt nok ivaretatt i Al-Arian-saken, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap). Foto: UD

Ting kan tyde på at rettssikkerheten ikke er godt nok ivaretatt i Al-Arian-saken, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap). Foto: UD

Tar ikke opp Al-Arian-saken med USA

#Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer ikke til å ta opp USAs behandling av den frikjente, men fortsatt fengslede palestinaaktivisten Sami Al-Arian...

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2007 kl 15:02

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer ikke til å ta opp USAs behandling av den frikjente, men fortsatt fengslede palestinaaktivisten Sami Al-Arian under sitt besøk i Washington denne uka. Dette sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) til Fritanke.no.

Tekst: Even Gran
Publisert 27.2.2007

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer ikke til å ta opp Sami Al-Arians sak med amerikanske myndigheter, sier statssekretær Raymond Johansen til Fritanke.no. Årsaken er hovedsaklig at departementet kjenner saken for dårlig.

Johansen understreker imidlertid at Norge gjentatte ganger har påpekt overfor USA at kampen mot internasjonal terrorisme må føres i tråd med anerkjente rettssikkerhetsprinsipper, noe det finnes en rekke eksempler på at Bush-administrasjonen ikke alltid har vært like opptatt av etter terrorangrepene i 2001. Johansen mener at Al-Arian-saken kan være nok et eksempel på dette.

- Jeg kjenner bare Al-Arian-saken gjennom mediene, men ut fra dette later det til at rettsikkerhetsprinsippene ikke har blitt fulgt i tilstrekkelig grad, poengterer Johansen.

Oppfordrer Gahr Støre til å si fra
På fredag i forrige uke var det premiere på den norske dokumentarfilmen "USA vs Al-Arian", av den norske regissøren Line Halvorsen. Filmen handler om den amerikanske fengslingen av og rettsprosessen mot palestinaaktivisten Sami Al-Arian.

Al-Arians advokat, Linda Moreno, var i Norge i forbindelse med premiæren. Via Nettavisen oppfordret hun utenriksminister Jonas Gahr Støre til å ta opp Al-Arians sak med USAs utenriksminister Condoleezza Rice når han denne uka er på besøk i Washington.

- Jeg ønsker at han skal ta opp Al-Arian-saken. Kanskje Rice vil revurdere sin holdning når en utenriksminister fra et annet land snakker med amerikanske myndigheter om Al-Arian, sier Moreno til Nettavisen.

Sultestreiker i fengsel

Dokumentarfilmen "USA vs Al-Arian" forteller historien om hvordan palestinaaktivisten Sami Al-Arian i 2003 ble arrestert i hjemmet sitt og tiltalt for å ha bidratt til å finansiere palestinske terroraksjoner i Israel. Etter å ha sittet over to år i fengsel kom rettssaken opp, og etter nok et halvår med rettforhandlinger ble han frikjent.

Siden juryen ikke var enstemmig på alle tiltalepunktene, anket påtalemakten saken. Al-Arian ble så tilbudt et forlik; løslatelse og deportasjon mot at han innrømmet skyld på ett av punktene. Al-Arian gikk med på dette for å komme seg ut av fengsel og bli gjenforent med sin familie. Men i forlikssaken ble denne innrømmelsen brukt mot ham, og en kjent konservativ dommer ga ham maksimumsstraff innefor de rammene han hadde til rådighet - 57 måneder i fengsel.

Etter råd fra sine advokater har Al-Arian nektet å vitne for påtalemyndighetene, og er dermed i tillegg blitt dømt for ringeakt for retten. Resultatet er at i tillegg til forliksdommen, som med allerede sonet tid skulle ha ført til at han ble løslatt i april i år, risikerer han nå å måtte sone 18 måneder for ringeakt i tillegg. Dermed kan det hende han å ikke bli løslatt før i november 2008. Al-Arian vil da bli deportert fra USA, siden han ikke er amerikansk statsborger. Familien håper på å kunne bosette seg i Egypt.

Sami Al-Arian sultestreiker nå på femte uka i protest mot behandlingen han er utsatt for. Stadig flere slutter seg til protestaksjonen i USA som krever at Al-Arian løslates. Amerikansk lovgivning etter 11. september gir imidlertid myndighetene nærmest ubegrensede muligheter til å holde terrormistenkte utlendinger fengslet.

- Filmen viser hvor langt på vei Bush-dynastiets Amerika er til å bli et totalitært diktatur av typen man ellers mest forbinder med kommunistregimer, skriver Dagsavisen i sin omtale av Line Halvorsens film.

Gode anmeldelser

USA vs A-Arian har jevnt over fått gode anmeldelser i norske aviser. "En dokumentarfilm av internasjonal klasse" skriver Dagbladet, mens VG ganske har en ganske enkel oppfordring: "Se den!". Også Aftenposten, NRK, Adresseavisen, Bergens tidende, Klassekampen, Dagsavisen og en rekke andre medier roser filmen.