Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er grenser for hva man kan si på nettet. Nå er Rolf Erik Hanssen pålagt å betale saksomkostninger på 7150 kroner, og til å fjerne all omtale av saksøker som pedofil.

Det er grenser for hva man kan si på nettet. Nå er Rolf Erik Hanssen pålagt å betale saksomkostninger på 7150 kroner, og til å fjerne all omtale av saksøker som pedofil.

Tapte i retten etter grov nettsjikane

Rolf Erik Hanssen er i Sør-Trøndelag tingrett pålagt å fjerne sjikanerende omtale på nettet og betale saksomkostninger på 7150 kroner.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2013 kl 11:44

Sør-Trøndelag tingrett har i dag begjært en såkalt midlertidig forføyning mot Rolf Erik Hanssen. Her pålegges Hanssen å fjerne et sjikanerende blogginnlegg der saksøker blant annet omtales som «denne pedoen» og «pedoprofessor». Hanssen pålegges også å fjerne alle andre kommentarer på nettet der han omtaler saksøker som pedofil.

Videre får Rolf Erik Hansen forbud mot å publisere tilsvarende omtale på egen blogg eller andre nettsteder i fremtiden. Han må også betale saksøker 7150 kroner i saksomkostninger innen to uker.

Aggresjon mot Human-Etisk Forbund

Rolf Erik Hanssen har i lang tid vært beryktet for sine grove og sjikanøse karakteristikker av navngitte personer på nett. Spesielt har det gått ut over folk tilknyttet skeptikermiljøet, Human-Etisk Forbund og aksjonen Ingen liker å bli lurt.

Saksøker kritiserte i januar Rolf Erik Hanssen på Dagsavisens debattside Nye Meninger. Det var foranledningen som fikk Hanssen til å legge ut en bloggpost med tittelen «Venstreradikal pedoprofessor med kjepphøy køllefaktor, utaggerer på nett!!!».

Denne bloggposten valgte saksøker deretter å gå til retten med, og nå har han fått medhold i at den må fjernes.

Utenfor det ytringsfriheten er ment å beskytte

Kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett er en midlertidig forføyning – en rettskjennelse som krever tiltak i påvente av en mer omfattende rettssak. I uttalelsen fra tingretten heter det at en slik forføyning er nødvendig i dette tilfellet for å begrense skadene på saksøkers navn og rykte.

– Saksøkte har nektet å fjerne bloggen, til tross for at han er oppfordret til å gjøre dette. Han har tvert imot uttalt at han vil fortsette å publisere liknende beskyldninger og mener han har rett til å gjøre dette. Bloggen kommer opp når det søkes på saksøkers navn på nettet, slik at det er en risiko for at disse beskyldningene spres til flere personer så lenge bloggen blir stående. Karakteristikkene er egnet til å skade saksøkers gode navn og rykte, heter det i kjennelsen.

Tingretten mener at saksøkers personvern i dette tilfellet må overstyre hensynet til ytringsfriheten. Retten slår også fast at uttalelsene til Hanssen er utenfor det ytringsfriheten er ment å beskytte.

Fritanke.no er kjent med at saksøker og hans advokat Liv Torill Evenrud jobber med et sivilt erstatningssøksmål mot Hanssen og to andre som har spredt den aktuelle bloggposten. Saken vil trolig komme opp om et års tid.

Se kommentarer fra partene her (oppdatert 22.3.13)

Les hele kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett (vi har sladdet nettadressen til bloggen og saksøkers navn)

Les mer og se tv-innslag i NRK-saken «Rolf Erik mobber på nett»

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.