Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fra bokomslaget, Spartacus Forlag

Fra bokomslaget, Spartacus Forlag

Breivik og mulla Krekar like, viser ny bok:

– Ta ytringsansvar i møte med ekstremisme

I en årrekke har Lars Gule imøtegått de mest innbitte og ekstreme nettdbattantene, blant dem Anders Behring Breivik. Etter 22. juli ble Gule bedt om å skrive bok om ekstremisme, om ansvar og motsvar, og i dag foreligger resultatet.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2012 kl 20:08

”Hvordan kjenne igjen og ta til motmæle mot ekstremister? Denne boka gir deg verktøyene du trenger”, lover forlaget når Lars Gule i dag lanserer boka Ekstremismens kjennetegn - Ansvar og motsvar.

– Dette er både en fagbok med bidrag til ekstremismeforskningen og en bok som er ment å gå inn i den aktuelle debatten. Og aktualitet kan vi ikke klage på, sier filosofen og forfatteren til Klassekampen, og viser til fengslingen av mulla Krekar.

I en årrekke har Gule imøtegått mange av de mest innbitte innvandringsmotstandere og såkalte islamkritikere på internett, blant dem Anders Behring Breivik. Og Gule mener ekstrem virkelighetsoppfatning og grandiost selvbilde forener Breivik og Krekar, selv om de ideologisk framstår som absolutte motpoler.

– Styrker hverandres posisjoner

– Det er ikke tilfeldig at mulla Krekar står på Breiviks vitneliste. De har ekstreme virkelighetsoppfatninger, som styrkes av den andres posisjon – jihadisten og kontrajihadisten. De deler ekstreme normative oppfatninger, ved å være villige til å ofre mennesker for å nå sine mål. Og de virker begge som narsissister, med et unormalt stort selvbilde.

I boka Ekstremismens kjennetegn tar Human-Etisk Forbunds tidligere generalsekretær leseren med inn i samfunnsdebattens irrganger, feilslutninger og konspirasjonsteorier. Særlig på internett florerer ekstreme oppfatninger av hva som er virkelig, men også av hva som er moralsk rett og galt. Boka viser deg hvordan du kan gjenkjenne og argumentere mot ekstremisme.

– Ytringsansvar er noe alle mennesker med normal folkeskikk viser hver eneste dag, i måten vi snakker til og om hverandre på, og dette må også gjelde i samfunnsdebatten, sier Gule til Klassekampen.

Forbinder retorikk med handling

Han drøfter i boka det moralske og politiske medansvaret som en del bloggere, kommentatorer og politikere har for utviklingen av Breiviks ekstreme virkelighetsoppfatning.

– Dette gjelder blant annet hat- og krigsretorikken på en del nettsteder, de beviselig urimelige og usanne oppfatningene som blir spredd om det flerkulturelle samfunnet, forestillingene om Europas krig mot muslimer og liknende. De som står bak dette, har ikke ansvar for Breiviks handlinger, men de har bidratt til å forme hans oppfatninger. Historien har mange eksempler på at en avhumaniserende retorikk inspirerer til groteske voldshandlinger, sier Lars Gule.

Bestill Ekstremismens kjennetegn – ansvar og motsvar her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus