Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Svarbrevet fra Skedsmo kirkelige fellesrådavviser kontant klagen fra Human-Etisk Forbund.

Svarbrevet fra Skedsmo kirkelige fellesrådavviser kontant klagen fra Human-Etisk Forbund.

Svaret er klart: - Minnesteinen passer for de aller fleste

- Dette er håpløst og arrogant. Vi får håpe folk tar signalene, selv om akkurat Kirkelig fellesråd i Skedsmo lukker ørene, sier Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2010 kl 15:35

I mai klagde Human-Etisk Forbund på en minnestein for dødfødte barn på Stalsberghagen gravlund i Skedsmo. Minnesteinen har fått en religiøs tekst, noe forbundet mener utestenger ikke-religiøse som f.eks. Mona Følstad som fikk et dødfødt barn i 1977.

Nå har svaret fra Skedsmo kirkelige fellesråd kommet. Det er kortfattet. Fellesrådet avviser klagen fra Human-Etisk Forbund i følgende fem punkter, ordrett sitert:


  • Diktet har ikke noe spesielt kristent innhold

  • Det er ingen kristelige symboler på minnesteinen

  • Diktet er en åpen og inkluderende tekst

  • Diktet ivaretar alle perspektiver av livet

  • Passer for de aller fleste

Mile: - Håpløst og arrogant

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, ble overrasket over det kontant avvisende svaret.

- De har jo ikke tatt hensyn til noen av våre argumenter, og slår bare fast det de har sagt hele tiden. Det synes jeg er håpløst og arrogant av dem. Mest talende er det siste punktet, der de slår fast at minnesteinen "passer for de aller fleste". Da vedgår de jo at verset ikke passer for alle. Og hvorfor velge et slikt vers, når man kunne ha valgt et vers som inkluderer alle? spør hun.

- Vil Human-Etisk Forbund ta denne saken videre?

- Nei, jeg kan ikke se noen grunn det. Vi har sendt kopi til Kulturdepartementet og Kirkedepartementet. Og så har det vært en del presseoppslag. Det får holde. Vi får håpe andre har hørt om saken og tatt lærdom av dette, selv om akkurat Kirkelig fellesråd i Skedsmo lukker ørene, sier Mile.

- Dette må ikke HEF få ødelegge

Kirkeverge i Skedsmo, Reidar Kavlie-Borge, forsvarer den avvisende holdningen overfor Fritanke.no

- Grunnen til at vi sier at steinen ikke har noe spesifikt kristent innhold skyldes at Gud for mange mennesker er en kraft i naturen og slikt. Under åpningen den 27. mai snakket jeg for eksempel med en person som sa: "Jeg er ikke er religiøs, men for meg er Gud en kraft", Andre religioner har også begreper om guder. Dette er altså ikke spesifikt kristent, sier Kavlie-Borge.

- Kristin Mile kaller svaret deres håpløst og arrogant. Hva tenker du om det?

- Det har jeg ikke så lyst til å kommentere, men jeg tror ikke hun ville ha sagt det hvis hun hadde vært tilstede på åpningen. Alt som ble sagt der kunne enhver ha stått og hørt på. Ingen ville ha følt seg støtt. Alle jeg snakket med støttet oss og sa at "dette må ikke Human-Etisk Forbund få ødelegge", forteller Kavlie Borge.

Han forteller også at opplegget under åpningen ble endret som en følge av HEFs klage.

- Det ble ingen liturgisk handling som annonsert. Biskopen var tilstede og holdt en glimrende tale, men den var ikke kristen. Det var ikke noen liturgi, forteller han.

Kavlie-Borge synes det er merkelig at Human-Etisk Forbund ikke møtte opp på åpningen når forbundet har engasjert seg så mye i saken.