Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
SV er det eneste partiet på Stortinget som ønsker et fullt skille mellom stat og kirke.

SV er det eneste partiet på Stortinget som ønsker et fullt skille mellom stat og kirke.

- SV ikke på gli stat/kirke-saken

#SV-veteran Stein Ørnhøi avviser at det er noen bevegelse i SV i statskirkespørsmålet under helgas landsmøte. Partiet står fast på fullt skille. Han s...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2007 kl 09:04

SV-veteran Stein Ørnhøi avviser at det er noen bevegelse i SV i statskirkespørsmålet under helgas landsmøte. Partiet står fast på fullt skille. Han synes det er urimelig hvis partiet tvinges til et kompromiss i en så følsom sak.

Tekst: Even Gran
Publisert: 23.3.2207

- Jeg kan ikke se for meg et regjeringskompromiss der SV-representanter med et human-etisk livssyn tvinges til å stemme for å videreføre statskirkeordningen, sier tidligere partileder Stein Ørnhøi, i forkant av helgas SV-landsmøte.

Han synes det vil være urimelig å tvinge folk til å stemme mot sin overbevisning i en så vanskelig og personlig sak. Ørnhøi vil ikke spekulere i hva som vil skje internt i regjeringen, men han tviler på at statskirkesaken vil bli behandlet som en hvilken som helst annen "rettlinjet sak".

- Er det er noen gang man bør akseptere at folk må få følge sin samvittighet, så er det i denne saken, mener han.

Alene for fullt skille

SV er det eneste partiet på Stortinget som er for et fullt skille mellom stat og kirke, uten verken kristne verdiparagrafer eller en egen kirkelov. Partiet vil at Den norske kirke skal behandles på samme måte som alle andre tros- og livssynsamfunn, og er slikt sett fullstendig på linje med Human-Etisk Forbund.

Likevel er det mange som spekulerer i hvor hardt SV vil kjempe for denne saken, og om partiet vil oppleve det like smertefullt å lide nederlag her, som i saker som angår gasskraftverk eller nye tropper til Afghanistan. Det er ingen tvil om at SV står alene i sitt standpunkt om fullt skille både i regjeringen og på Stortinget, noe som naturlig nok skaper et press til å gå med på kompromisser.

I en analyse i gårsdagens Vårt Land antyder Per Anders Hoel at SV ikke brenner like sterkt for denne saken som for en del andre, og at partiet også i det siste har fått "flere statskirkevennlige", blant annet parlamentarisk leder Inge Ryan.

Stein Ørnhøi avviser det bildet som tegnes.

- Det er ikke noen nyoppdagelse at enkelte i SV har "sans for statskirken", sier Ørnhøi. Slik ha det alltid vært. Noen få synes ideen er akseptabel. Men det store flertallet, inkludert meg selv, synes den er prinsipielt uakseptabel, understreker Ørnhøi.

I et forslag til uttalelse om statskirkeordningen fra landsmøtet har Rolv Reikvam og Åsa Elvik lagt inn en åpning for at SV kan akseptere en "en løsning der kirken hjemles i en kortfattet kirkelov ettersom prosessen må forankres i et bredt flertall på Stortinget". Ørnhøi synes ikke dette bør tolkes som et tegn på ettergivenhet.

- Her er vi jo over på mer praktisk politikk. Avviklingen av statskirken må jo lovreguleres på en eller annen måte, så jeg ser ikke noe problem med dette, sier Ørnhøi som presiserer at han ikke har satt seg godt inn i saken.

Uttalelsen fra Reikvam og Elvik, som i tillegg slår fast at stat og kirke bør skilles, ble avvist behandlet på landsmøtets første dag, melder Vårt Land. Fritanke.no kommer tilbake til dette.

112 prosent sikker
Stein Ørnhøi opplever ikke at det er noen "bevegelse" i SV. Partiets standpunkt står fast.

- De som eventuelt måtte ha "sansen for ideen om en statskirke" er uansett et lite mindretall. Jeg er 112 prosent sikker på at SV vil stå på for et fullt skille også etter dette landsmøtet, understreker han.

Ørnhøi er optimist på vegne av de som ønsker å skille stat og kirke.

- Det kan ta fem eller femti år, men statskirken kommer til å bli avviklet. Vi har vært inne i en avviklingsprosess i lang, lang tid, sier Ørnhøi.