Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Medlemsutviklingen i HEF siden stiftelsen i 1956.

Medlemsutviklingen i HEF siden stiftelsen i 1956.

Største HEF-økning på 20 år

2009 ble et svært godt år for Human-Etisk Forbund. Netto medlemsvekst ble på hele 2620 nye medlemmer. Det er 20 år siden flere meldte seg inn i løpet av et år.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.01.2010 kl 09:59

Pr. 31.12. 2009 hadde Human-Etisk Forbund 76507 medlemmer. Netto hadde Norges største livssynssamfunn utenfor statskirken en økning på 2620 medlemmer. Forbundet fikk 4258 nye medlemmer. Nettotallet innebærer fratrekk for døde og utmeldte medlemmer.

Tallene innebærer den største brutto medlemsøkningen på minst 20 år, mens nettotallet er det største på 15 år.

- Vårt forbund har hatt jevn økning i årevis. På den andre siden skyldes nok noe av økningen i 2009 den oppmerksomheten kirkevalget fikk samtidig med det siste stortingsvalget. Mange fikk da vite at de var oppført som medlemmer av Den norske kirke uten at de selv var klar over dette medlemskapet, sier generalsekretær Kristin Mile.

Medlemsstall i livssynssamfunn stagnerer eller går tilbake i de fleste miljøer. Unntaket er muslimske trossamfunn og Den katolske kirke i Norge, noe som ofte knyttes til innvandring.

- Tallene til katolikker og muslimer kan nok settes i sammenheng med innvandring, mens våre tall gjenspeiler en økning i Norge. Vi er fornøyde, men ordentlig fornøyde blir vi først når en betydelig større andel av Norges befolkning som ikke betrakter seg som religiøse, er blitt medlemmer hos oss. Over en tredel av befolkningen sier i undersøkelser at det humanistiske livssynet er det som står dem nærmest, sier generalsekretæren.

Mer info om medlemsutviklingen i HEF finner du i denne Excel-fila