Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dette nettstedet bør de fleste som er engasjert i statskirkespørsmålet besøke.

Dette nettstedet bør de fleste som er engasjert i statskirkespørsmålet besøke.

Statskirkemotstanderne leder på nettet

#Selv om tilhengerne av statskirkeordningen har et visst overtak der makta rår, i Arbeiderpartiet, er det statskirkemotstanderne som leder på nettet. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2006 kl 23:27

Selv om tilhengerne av statskirkeordningen har et visst overtak der makta rår, i Arbeiderpartiet, er det statskirkemotstanderne som leder på nettet. I kirkedepartementets nettspørreskjema leder motstanderne klart. Humanistiske sosialdemokrater samler også flere underskrifter enn sine opponenter i Forum for statskirken.

Tekst: Even Gran
Publisert 3.11.2006

Pr. i dag er det 8851 personer som har svart på Kirke- og kulturdepartementets nett-spørreundersøkelse om stat og kirke. 61,36 prosent svarer at statskirkeordningen bør avvikles (helt eller delvis), mens 37,72 ønsker å videreføre den.

Den såkalte "mellomløsningen" der Kirken forankres i en egen kirkelov, får liten støtte i undersøkelsen. Det er kun 4,46 prosent av de som ønsker et skille mellom stat og kirke som havner i denne gruppa. Dermed står man igjen med to store grupper. 56,29 prosent som vil ha et fullt skille mellom stat og kirke, og 37,49 som vil ha en kirke som er forankret i Grunnloven, dvs. fortsatt statskirke.

I spørsmålet om staten skal tillegges et verdigrunnlag i Grunnlovens §2, fordeler svarene seg omtrent likt. 55,10 prosent mener at "De politiske prinsipper som statsforvaltningen bygger på; som demokrati, rettstaten og menneskerettighetene" danner et godt grunnlag for en slik verdiparagraf, mens 38,61 prosent ønsker seg det omstridte "kristne og humanistiske verdigrunnlaget".

Litt mer overraskende er det at en svært høy andel, 46,03 prosent mener at "den lokale kirke" bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen. Her var Gjønnes-utvalget helt klare på at det er uholdbart at ett enkelt trossamfunn (statskirken) har ansvaret for gravferdsforvaltningen til alle, uavhengig av livssynstilhørighet. Gjønnes-utvalget ble derfor enige om at gravferdsforvaltningen skulle overføres til kommunen.

Her kan du svare på undersøkelsen, og se hva de andre har svart.

Flere underskrifter hos Humanistiske sosialdemokrater

Den interne Arbeiderpartigruppa Humanistiske sosialdemokrater har lagt ut et opprop for å få bidra til å dreie Ap i statskirkekritisk retning. Denne har pr. i dag 328 underskrifter samlet inn blant Ap-folk. Blant toneangivende underskrivere finner vi for eksempel Reiulf Steen og Jo Stein Moen samt stortingsrepresentantene Eirin Kristin Sund, Gunn karin Gjul, Anette Trettebergstuen og Truls Wickholm.

Deres meningsmotstandere i Forum for statskirken har også lagt ut et opprop, men denne har så langt ikke samlet inn flere enn 148 underskrifter.

Lista har imidlertid flere kjente navn enn statskirkemotstandernes. I tillegg til initiativtaerne Inger S. Enger, Gunnar Stålsett, Erik Hillestad og Per Uddu, er lista undertegnet av blant andre Edvard Hoem, Helga Hjetland, Lise Fjeldstad, Juni Dahr, Marit Arnstad, Ingeborg Moræus Hansen og Jørgen Haavardsholm.

Vinjar Tufte, leder i Humanistiske sosialdemokrater, sier at dette uansett er ganske få underskrifter, og ikke så mye å gjøre noe nummer ut av.

Han minner imidlertid om at hans opprop mot statskirke bare er myntet på folk innenfor arbeiderbevegelsen.

- Du kan minst gange våre underskrifter med tre hvis du skal sammenligne dem med underskriftene til Forum for statskirken, sier han.

Han legger også til at det gjort veldig lite for å markedsføre aksjonen.

- Den eneste lenka som ligger ute til oppropet, ligger på nettsidene til AUF, forteller Tufte.