Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Statsministeren viste i talen sin til Arnulf Øverlands berømte tale «Kristendommen- den tiende landeplage».
 Foto: Erik Brandsborg, Human-Etisk Forbund

Statsministeren viste i talen sin til Arnulf Øverlands berømte tale «Kristendommen- den tiende landeplage». Foto: Erik Brandsborg, Human-Etisk Forbund

Solberg: - Det er nok en del damer over 60 også, som kan ha bruk for litt kritisk tenkning

Som den første statsministeren i historien besøkte Erna Solberg Human-Etisk Forbunds landsmøte i dag.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2017 kl 12:04

Statsministeren ble møtt med stående applaus av Human-Etisk Forbunds landsmøte i dag - som den første statsministeren i historien som besøker et landsmøte i forbundet.

Solberg var full av godord i dagens hilsningstale til Human-Etisk Forbund.

- Human-Etisk Forbund markerte 60 år i fjor. Gjennom disse årene har dere bidratt til å påvirke og forme vårt felleskap og samfunnsdebatten. Som interesseorganisasjon for et mangfoldig samfunn i en sekulær stat, som dere selv omtaler dere som, har dere høstet seire. Dere har blant annet fått strøket blasfemiparagrafen og dere har beriket samfunnet, sa statsministeren.

Mener det humanistiske er likestilt med det kristne

Solberg kom også inn på Grunnlovens §2 der det står at «Verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Solberg minnet om at paragrafen likestiller «kristen» og «humanistisk» arv», og framstilte dette som en seier for Human-Etisk Forbund.

- Jeg mener det er riktig at det står «kristen» der, fordi jeg som konservativ er opptatt av de lange linjene i samfunnet. Men paragrafen sier også at vi også hviler på den humanistiske arven, likestilt med den kristne. Vi kan alltids ha en diskusjon om de to utviklet seg sammen, fra hverandre, eller ikke. Men vi har altså en humanistisk tradisjon i vårt land som er viktig å ha med i grunnlaget, selv om vi har avviklet statskirkeordningen og endret samfunnet vårt til et sekulært samfunn, sa statsministeren.

Bekymret over manglende kritisk tenkning

Balansen mellom respekt og kritisk tenkning er en bærebjelke i utviklingen av et moderne samfunn, mente Solberg og advarte mot ekkokammer der man bare bekrefter hverandres synspunkter og selekterer bort stemmer man ikke ønsker å høre. Da kan også de demokratiske spillereglene stå under press, mente hun.

- Alle barn og unge må lære kritisk tankegang. Ja, ikke bare barn og unge. Når jeg ser på min Facebook-side, så ser jeg av og til at det er en del damer over 60 også, som kunne ha trengt litt kritisk tankegang, sa Solberg - et budskap som falt i god jord i landsmøtesalen.

Hun understreket at det er viktig å merke seg hvem som er avsender på et budskap, og hvilken agenda som ligger bak.

- Er det fakta? Er det bevist? Det er jo slik nå at helt udokumenterte påstander kan presenteres gjennom nettet som like solid som tunge forskningsbaserte rapporter. Jeg er sikker på at Human-Etisk Forbund er med på, ikke minst gjennom det solide ungdomsarbeidet dere gjør, å lære barn og unge, og sikkert også en og annen voksen, litt mer kritisk holdning til det vi leser og hører, sa statsministeren.

Vil skille stat og kirke «på en annen måte»

Etter talen spurte vi Solberg om hun synes Human-Etisk Forbund har vært intolerant i diskusjonen rundt skolegudstjenester?

- Nei, ikke intolerant. Men vi har litt ulike meninger om det. Jeg mener det er godt for oss alle å se hvordan religion utøves. Jeg tror ikke man skal være så redd for det. Men jeg synes ikke Human-Etisk Forbund har opptrådt intolerant.

- Mener du at norsk skole fortsatt bør ha skolegudsjenester?

- Ja, men det viktigste for meg er at foreldre og elever også skal ha lov til ikke å delta. Det er det grunnleggende. Men også for de som ikke tror selv, kan det være fint å være tilstede og se hva som foregår, for å forstå vårt samfunn.

- Hva synes du om Human-Etisk Forbunds holdning ellers i statskirkediskusjonen? Har du blitt provosert av noe forbundet har sagt?

- Jeg har alltid vært tilhenger av å skille stat og kirke ut fra et litt annet ståsted enn Human-Etisk Forbund, fordi jeg synes det er litt rart at politikere skal styre et trossamfunn, så jeg har egentlig ikke vært provosert av det, men vi må finne et balansepunkt der vi sørger for at kirken også kan fungere etterpå.

- Synes du Opplysningsvesenets fond bør gis til kirken uten betingelser?

- Vi er ikke ferdig med behandlingen av dette i regjeringen, så det kan jeg ikke konkludere på. Men vi har et godt juridisk grunnlag for å si at dette primært er kirken sitt. Det vil si at fondet er basert på kirkens eiendom.

Stående applaus for statsminister Erna Solberg på HEFs landsmøte. Se hele opptaket.

Stående applaus for statsminister Erna Solberg på HEFs landsmøte. Se hele opptaket.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus