Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I denne artikkelen utforsker Bjørn Vassnes hvordan religion kan forståes som en naturlig disposisjon hos mennesker. På bussen står det "Bli kjent med Jesus".

I denne artikkelen utforsker Bjørn Vassnes hvordan religion kan forståes som en naturlig disposisjon hos mennesker. På bussen står det "Bli kjent med Jesus".

Skriver ikke for hippe Oslo-kafeer

#Det nye Tromsø-baserte tidsskriftet Marg lanseres i dag. Tema for første nummer er religion, og den kjente vitenskapsjournalisten Bjørn Vassnes er fa...

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2007 kl 23:12

Det nye Tromsø-baserte tidsskriftet Marg lanseres i dag. Tema for første nummer er religion, og den kjente vitenskapsjournalisten Bjørn Vassnes er fagredaktør.

Tekst: Even Gran
Publisert: 22.5.2007

Et nytt norsk tidsskrift lanseres i dag. Tidsskriftet Marg har base i Tromsø, og er det første organet av denne typen som har tilholdssted utenfor Oslo. Dette gir dem et annet utgangspunkt, mener redaksjonen.

- Vi kan tilby et reelt alternativ til de Oslo-baserte tidsskriftene. Vi behøver ikke ta hensyn til hva som er akademisk eller politisk korrekt, eller intellektuelt trendy. Vårt mål er ikke å være samtaleemne på de mest hippe Oslo-kafeene, men å gjøre en forskjell i den offentlige samtalen, ved å bringe inn nye perspektiver og impulser, står det i Margs første leder.

Lederen følger opp med å slå fast at tidsskriftet vil vise hvordan verden og Norge tar seg ut fra andre steder enn Oslo. Det er også et mål å synliggjøre kulturuttrykk som faller utenfor "det snevre kunstbegrepet som i dag dominerer det norske kulturlandskapet", og åpne vinduet mot andre deler av verden enn den angloamerikanske.

Bjørn Vassnes er fagredaktør

Den kjente vitenskapsjournalisten og debattanten Bjørn Vassnes er fagredaktør for det nye tidsskriftet. Han er ikke redd for at den eksplisitte anti-Oslo linja kan virke fremmedgjørende.

- Nei, jeg tror det er en fordel av vi er det eneste tidsskriftet som hører til utenfor Oslo. Det gir oss et annet blikk. Jeg tror altså ikke det vil bli noe problem for oss, sier Vassnes.

Han forteller at nyskapningen har mer til felles med tidsskriftet Samtiden enn med nyhetsmagasiner som det nå nedlagte Memo eller Ny tid. Hver utgave er omtrent som en middels tykk bok, forteller Vassnes.

- Hvem er det som finansierer oppstarten?

- Vi har fått en del penger fra Stiftelsen Fritt ord. Ellers håper vi på pengestøtte fra andre offentlige kilder, samt at vi selvsagt håper å selge så mye at det bærer seg. Men for det meste er dette drevet av frivillig innsats og entusiasme.

Religion er tema i første utgave

Det første nummeret er viet religion. Årsaken til dette er ifølge innledningen til den første utgaven at man knapt kan åpne en avis i dag uten at religion nevnes.

- Dette har ført til fornyet etterspørsel etter kunnskap om religion, en kunnskap mange ville sverget på var i ferd med å bli like unyttig som kurvfletting, skriver Vassnes i innledningen.

Marg nr. 1 prøver å se på religion som en naturlig menneskelig disposisjon - noe som kommer som et resultat av våre nedarvede tilbøyeligheter.

- En ting som tyder på dette er at små barn later til å være født med instinktiv religiøsitet. De har en naturlig tendens til å tolke en ønsket hensikt inn i det meste som skjer, i tillegg til at de har en hang til å tillegge døde ting egen vilje og bevissthet. Dette tyder på at religiøsitet har dype, menneskelige årsaker, sier Vassnes.

Han er forøvrig i gang med en bok om temaet. Dette er årsaken til at nettopp religion har blitt tema for første utgave av Marg, forteller han.

Vassnes er selv ateist, men har likevel lite sans for strategien til de såkalte ny-ateistene som nærmest går ut på å utradere religion, slik han ser det.

- Jeg tror det er en håpløs strategi. Religiøsitet er tett sammenvevd med det å være menneske. Løsningen må være å finne fram til en religiøsitet som er mindre skadelig enn de dominerende religionene i dag, sier Vassnes.

Risikabelt prosjekt?

- Vi har nettopp sett nyhetsmagasinet Memo floppe. Er det ikke risikabelt å starte opp noe slikt?

- Jo det er det. Men det er stor forskjell på Memo og Marg. Vi skal som sagt være et tidsskrift med lengre og mer dyptpløyende artikler enn Memo hadde. Når det gjelder opplag, satser vi på langt nær så høyt. Der Memo forventet å selge 50.000, vil vi bære oss hvis vi selger et par tusen eksemplarer. Du kan egentlig ikke sammenligne Memo og Marg. Det er to helt forskjellige konsepter.

- Er Universitetet i Tromsø knyttet til prosjektet på noen måte?

- Universitetet i Tromsø er ikke involvert som institusjon, men vi drar selvsagt på krefter derfra. Men jeg vil understreke at dette ikke er et regionalt magasin. Det er et globalt magasin med base i Tromsø.

Marg distribueres blant annet gjennom Narvesen-kjeden, og skal etter planen være tilgjengelig for salg fra og med i dag, tirsdag 22. mai.