Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Retten i Massachusetts kom til at uttrykket "One Nation Under God" ikke kan tolkes som et uttrykk for religion.

Retten i Massachusetts kom til at uttrykket "One Nation Under God" ikke kan tolkes som et uttrykk for religion.

Amerikanske humanister tapte rettssak:

Skolebarn i USA må fortsatt sverge troskap «under Gud»

Det å sverge troskap til «One Nation, Under God» er et uttrykk for patriotisme, ikke for religion. Det var dommen et foreldrepar fikk tidligere denne måneden fra den høyeste domstolen i Massachusetts.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.05.2014 kl 17:39

Tidligere denne måneden gikk den amerikanske humanistbevegelsen på nok en smell i forsøkene på å fjerne ordene «Under God» fra trosskapsløftet til nasjonen som alle skolebarn i USA må framsi hver morgen på skolen.

Den høyeste domstolen i delstaten Massachusetts (Supreme Judicial Court) mener teksten som barna skal si høyt hver dag, og der de sverger troskap til «One Nation, under God», ikke er rimelig å tolke som en religiøs bekjennelse. Det er heller å forstå som et uttrykk for patriotisme, mener retten. De understreker også at det er frivillig å framføre troskapsløftet.

Retten finner at saksøkerne ikke har sannsynliggjort godt nok påstandene om at barna deres har blitt behandlet negativt, eller betraktet som «annenrangs borgere» fordi de nekter å framsi løftet. Foreldrene hadde saksøkt delstaten på grunnlag av Massachusetts' diskrimineringslovgiving, og ikke ut fra det kjente "First amendment" i den amerikanske Grunnloven, som sier at det skal være et skille mellom stat og religion.

Retten legger til at hvis andre saksøkere senere skulle greie å påvise at trosskapsløftet fører til segregering og diskriminering i praksis, så må retten vurdere saken på nytt.

Les bakgrunn i denne Fritanke.no-saken.

– Daglig indoktrinering

Leder i HEFs søsterorganisasjon American Humanist Association (AHA), Roy Speckhardt, mener dommen er et tilbakeslag.

Han ser imidlertid lyst på fremtiden.

– Med det stadig økende antallet humanister og ateister i landet, er det bare et tidsspørsmål før vi har gjenopprettet troskapseden til slik den var før 1954, da vi kun sverget troskap til en udelelig nasjon, skriver han i en nyhetsmelding på AHAs nettsider.

Advokaten til de saksøkende foreldrene, David Niose, som også er juridisk rådgiver for AHA, sier at ingen barn bør bli konfrontert med daglige rutiner i skolen som framstiller hans eller hennes livssynsgruppe som mindre patriotisk enn andre.

Niose er selvsagt også skuffet over dommen.

– Troskapseden er daglig indoktrinering, ikke bare en harmløs seremoni. Troskapseden er måten dette landet definerer patriotisme på for alle barn. Og når vi kobler patriotisme sammen med religiøs tro på denne måten, når vi faktisk sier at nasjonen ligger «under Gud», så definerer du samtidig ikke-troende som mindre patriotiske, konstaterer han.

Ny, tilsvarende sak i New Jersey

AHA har allerede en tilsvarende sak på gang i en annen delstat; New Jersey. Saken reises på vegne av en familie som helst vil være anonym.

Saken startet ved at American Humanist Association sendte et klagebrev til skolene i Matawan-Aberdeen regionale skoledistrikt, om samme sak, og ba dem endre praksis. Skolene avslo.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus