Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbunds lokallagsleder i Farsund, Glenn Tommy Nedrejord, gikk ut i Farsunds avis i går og protesterte mot at Farsund skole fungerer som postbud for den lokale statskirkemenigheten.

Human-Etisk Forbunds lokallagsleder i Farsund, Glenn Tommy Nedrejord, gikk ut i Farsunds avis i går og protesterte mot at Farsund skole fungerer som postbud for den lokale statskirkemenigheten.

Skole slipper til kristne, men vil nekte muslimer

Rektor ved Farsund skole vil fortsette å dele ut kirkeinfo til alle elever. Men kommer det en muslim, sier han nei. - Prinsipielt begrunnet diskriminering er forbudt i norsk skole, sier HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2010 kl 12:40

I går kom det fram at Farsund barne- og ungdomsskole har distribuert informasjon fra den lokale statskirkemenigheten, noe HEF-laget i byen protesterer mot. Når lokalavisa spør hva rektoren ved skolen hadde sagt hvis for eksempel en muslimsk menighet ønsket å formidle tilsvarende informasjon gjennom skolen, svarer rektoren at han ville ha sagt nei.

-- De aller fleste elevene ville ikke ha vært interessert. Jeg ville nok bedt muslimene prøve å nå ut med budskapet på en annen måte, eller kun distribuere dette til de muslimske elevene, sier rektor ved Farsund barne- og ungdomsskole, Oddvar Isaksen, til Farsunds avis.

Til tross for dette vil han fortsette å la Farsund menighet distribuere sine brev til alle elever ved skolen.

-- Inntil jeg får en annen beskjed av skolestyret eller utvalg for levekår, så vil vi fortsette. Dette har vært uproblematisk til nå, sier rektoren.

HEF-rådgiver: - Direkte lovstridig

Human-Etisk Forbund får stadig meldinger om at offentlige skoler videreformidler informasjon fra lokale statskirkemenigheter, eller slipper dem til i undervisningen på ulikt vis. Disse skolene forsikrer imidlertid nærmest alltid at "også andre får slippe til hvis de spør", ut fra prinsippet om likebehandling. Skolen i Farsund later til å gå et skritt lenger.

- Dette er drøyere enn det vi er vant med. Rektor Isaksen mener tydeligvis det er riktig å forskjellsbehandle på prinsipielt grunnlag, og det er direkte i strid med norsk lov, sier Hans Christian Nes, livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

Han understreker at lov- og regelverket som regulerer skolen sier helt klart at man ikke kan diskriminere på denne måten. Det må være likebehandling. Hvis noen får lov, må alle få lov.

- Man kan ikke bruke majoritets- og minoritetsargumenter slik rektor Isaksen gjør her. Innebygd i resonnementet hans ligger det at minoritetsbarn må finne seg i å få utlevert informasjon fra et livssynssamfunn de ikke tilhører, mens han ikke kan akseptere dette på vegne av barn som tilhører majoriteten. Denne forskjellsbehandlingen er arrogant og totalt uakseptabel. Rektoren opphever seg til dommer over hva som skal slippe til på "hans skole", i strid med det lovverket han er underlagt. Dette kan ikke skolen leve med, sier Nes.

Han poengterer at vi heldigvis har et rettsvern mot vilkårlig diskriminering av denne typen.

- Det er for eksempel ikke slik at skiftende regjeringer selv kan bestemme hvilke livssynsorganisasjoner som skal få statsstøtte, ut fra hvem de liker best til enhver tid. Vi har et lovverk som sikrer oss mot vilkårlighet av denne typen, understreker han.

Rektor ved Farsund barne- og ungdomsskole, Oddvar Isaksen, har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Opplæringslova §1-1
8. ledd:
Skolen og lærebedrifta skal møte elevane og lærlingane med tillit, respekt og krav og gi dei utfordringar som fremjar danning og lærelyst. Alle former for diskriminering skal motarbeidast.