Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ibsenhuset i Skien har tidligere kostet HEF 50.000 kroner i året. Nå tar ordføreren regninga.

Ibsenhuset i Skien har tidligere kostet HEF 50.000 kroner i året. Nå tar ordføreren regninga.

Skien kommune sponser lokaler for HEF

Nær 50.000 kroner bruker HEF i Telemark hvert år på å leie Ibsenhuset i Skien til Humanistisk konfirmasjon. Nå har ordføreren tatt på seg regninga.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2010 kl 10:34

Ordfører i Skien, Rolf Erling Andersen (Ap), har tatt på seg regningen for HEFs leie av Ibsenhuset i Skien til Humanistisk konfirmasjon. Pengene går direkte fra den personlige potten ordføreren har fått avsatt for å støtte aktiviteter i kommunen.

- Jeg får stadig søknader om støtte fra denne budsjettposten. Det er mange andre som får støtte, og da synes jeg det er rimelig at Human-Etisk Forbund også kan få, sier han.

Main Holte, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Telemark er storfornøyd.

- Dette er vi selvsagt svært fornøyd med. Det er til stor økonomisk hjelp for oss. Jeg håper dette er en trend som kan bre seg til andre kommuner også. Det er urimelig at Human-Etisk Forbund belastes med leie av kommunal eiendom, når vi tilbyr noe som i fjor faktisk ble benyttet av 20 prosent av konfirmantene her i distriktet. Vi gir et tilbud som kan brukes av alle, uavhengig av om de er medlemmer hos oss eller ikke, sier hun.

- Kirken betaler ikke leie
I søknaden til ordføreren, argumenterer HEF Grenland Lokallag med at 80-90 prosent av de humanistiske konfirmantene har foreldre som er medlem av statskirken. Dermed får ikke Human-Etisk Forbund offentlig støtte for noen av disse.

Lokallaget hevder videre at kirkekonfirmantene har sine kurs og avslutningsseremonier i kirker som kommunene har ansvaret for, men at kirken ikke betaler noen husleie her. Det påpekes også at de som arbeider med kirkekonfirmasjonen er statsansatte, mens Humanistisk konfirmasjon for det meste drives på frivillig basis.

- Kommunene i Grenland har et like stort ansvar for sine humanistiske konfirmanter som for sine kirkelige, skriver lokallaget i søknaden.

Ordfører Rolf Erling Andersen har imidlertid ikke lagt noen vekt på dette argumentet i søknadsbehandlingen.

- Når kommunen finansierer kirker og staten lønner kirkeansatte, så blir jo dette kompensert for Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynsorganisasjonene. Så dette har ikke vært avgjørende for meg. Poenget har vært at jeg har gitt støtte til mange andre organisasjoner fra denne ordførerpotten. Da er det ingen grunn til at ikke også Human-Etisk Forbund skal få, sier han til Fritanke.no.