Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Teolog Gunnar Heiene og HEF-fagsjef Bente Sandvig er enige om at Den norske kirke og Human-Etisk Forbund bør samarbeide mer for å få debatt om etiske spørsmål.

Teolog Gunnar Heiene og HEF-fagsjef Bente Sandvig er enige om at Den norske kirke og Human-Etisk Forbund bør samarbeide mer for å få debatt om etiske spørsmål.

Skal ha etikk-samarbeid med «erkefienden»

– Vi kan være nokså på linje i mange spørsmål, sier teolog fra Menighetsfakultetet.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2014 kl 10:20

Det er ikke sikkert man er så uenig om etiske spørsmål, selv om man har ulike syn på religion og livssyn. Det mener Gunnar Heiene, teolog fra Menighetsfakultetet, og fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig.

De to sitter i Bioteknologirådet. På siste møte i rådet ble Heiene og Sandvig enige om at Den norske kirke og Human-Etisk Forbund skal jobbe mer for å skape debatt om bioteknologi i sine to respektive livssynssamfunn.

Felles etisk debatt

Den kristne avisa Dagen forteller at det er satt ned en fellesgruppe fra kirken og Human-Etisk Forbund, der både Heiene og Sandvig er med.

– Selv om vi tenker veldig ulikt om religion og religiøse spørsmål, kan vi godt være nokså på linje i mange etiske spørsmål. Dette gleder jeg meg til, sier Gunnar Heiene til Dagen.

– Vi må få et større etisk engasjement rundt disse spørsmålene, om hvordan vi skal holde en etisk diskusjon på områder der teknologien løper så vanvittig fort som den gjør, supplerer Sandvig.

Hun er opptatt av hva som egentlig er forskjellen på en humanistisk og en religiøs begrunnelse for etikken, og antyder at kirken og Human-Etisk Forbund nok ser litt ulikt på hvor tungt foreldreretten skal vektlegges opp mot barnets beste.

Sandvig understreker at det er sunt for de fleste å tenke bedre over bioteknologiske problemstillinger.

– Ved surrogati og eggdonasjon kan man for eksempel risikere å måtte skille mellom en sosial forelder, en biologisk forelder og en genetisk forelder. Det bør utfordre alle som er opptatt av eksistensielle spørsmål, enten de begrunner dette verdslig eller religiøst, sier hun til Dagen.

Felles seminar våren 2015

Bente Sandvig forteller til Fritanke.no at det hele i første omgang dreier seg om at kirken og Human-Etisk Forbund skal arrangere et felles seminar våren 2015 som skal ta opp de etiske debattene rundt bioteknologi.

– Dette kommer delvis som et svar på helseminister Bent Høies utfording om at HEF og kirken må bidrag og delta i de etiske debattene rundt bioteknologi, forteller hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus