Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Siste utgave av Fri tanke i 2014 er i postkassene nå. Ikke i din postkasse? Les den her.

Siste utgave av Fri tanke i 2014 er i postkassene nå. Ikke i din postkasse? Les den her.

Siste papirutgave i år

I årets siste papirutgave møter vi feltprester i forsvar, utforsker hva DU kan gjøre for å minske klimagassutslipp og portretterer selveste seremonimesteren i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Årets siste papirutgave av Fri tanke har i disse dager havnet i postkassene til våre abonnenter.

Spørsmålet vi stiller på forsiden er, kan vi fortsette å feire jul som før? I begynnelsen av november la lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, fram panelets nyeste rapport om klodens tilstand. Hovedbudskapet er ikke til å misforstå: Rapporten slår i enda sterkere grad fast den klare sammenhengen mellom menneskelig aktivitet og klimaendringene. Nå må vi snu.

Spørsmålet handler ikke om hvorvidt julen blir hvit eller ikke (selv om det også er usikkert og i tillegg nok har med klimaendringene å gjøre), men om vi kan fortsette å leve som før når vi vet hvor lite bærekraftige vi er. I gjennomsnitt slipper en nordmann ut 87 ganger mer av klimagassen karbondioksid enn en gjennomsnittlig nepaler. Skal vi sitte passivt og vente på at politikere skal ta beslutningene som tvinger oss til å slippe ut mindre, eller kan vi selv gjøre en innsats? I temasaken utforsker vi hvordan vi som enkeltindivider kan bidra – gjennom hvordan vi forbruker, hvordan vi reiser og hvordan vi lever generelt.

Prester i forsvar

Dessuten har Fri tanke gjort et besøk hos forsvaret. I sommer gikk landskonferansen til Tillitsmannsordningen i Forsvaret inn for at det skal bli slutt på «bønn på linjen», feltgudstjenester og andre faste religiøse innslag i Forsvaret. Feltprestene er derimot av en annen oppfatning:

– Å foreslå å fjerne kongeønsket er verre enn å banne i kirka, sier feltprest Knut Arne Holm ved Luftforsvarets stasjon på Kjevik.

Han er en av flere prester, soldattillitsvalgte og andre Fri tanke har snakket med.

Når vi først er inne på prester, samtalepartner (og filosofisk praktiker) Morten Fastvold har skrevet kronikk om hvorfor det er viktig med et alternativ til sykehuspresten. Selv om prestene oppfatter seg som fullt i stand til å gå inn og ut av rollen som prest, er det mange pasienter som ikke er komfortable med å ha presten som «sjelesørger». Det trengs alternativer.

Seremonimester trer av

Nylig gikk Human-Etisk Forbunds første og mangeårige seremonisjef, Yngvild Kvaale, av med pensjon. Vi portretterer kvinnen som har preget oppbyggingen av forbundets seremonier i moderne tid.

– Det er faktisk nødvendig med en viss standardisering om arrangører skal kunne overføre erfaring til hverandre og for at vi skal kunne fortsette med det store utviklingsarbeidet som seremoniene representerer, slår hun fast i avskjedsintervjuet.

Kroppen er et instrument. Musikeren Thea Hjelmeland har gitt ut et av årets mest kritikerroste plater, «Solar Plexus». En stor sorg har blitt bearbeidet gjennom prosessen med å lage musikken og plata.

– For min egen del har det vært en rensende, opprivende og samtidig forsonende prosess å lage «Solar Plexus». Jeg hadde ikke noe annet valg enn å bearbeide og jobbe meg målrettet gjennom og ut av sorgen, sier hun.

Ellers i magasinet finner du som vanlig generalsekretærens spalte, HU-lederens spalte, menneskerettighetsspalten, human etikk-spalten, bokomtaler samt mye småstoff.

Les hele magasinet i pdf-utgave her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus