Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den 17. desember signerte USAs president Barack Obama en lovendring som for første gang beskytter ikke-troende og ateister mot diskriminering. Den amerikanske humanistbevegelsen jubler.
 Foto: Wikimedia commons @ Tami A. Heilemann/DOI

Den 17. desember signerte USAs president Barack Obama en lovendring som for første gang beskytter ikke-troende og ateister mot diskriminering. Den amerikanske humanistbevegelsen jubler. Foto: Wikimedia commons @ Tami A. Heilemann/DOI

Signerte historisk lov som beskytter ateister

For første gang i amerikansk historie har ateister og humanister fått et lovbestemt vern mot diskriminering.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2017 kl 13:43

Den 17. desember, og på tampen av sin egen presidentperiode, signerte USAs president Barack Obama en lovendring som ble stemt enstemmig gjennom av kongressen to dager tidligere, den 15. desember. Det er USAs «International Religious Freedom Act» fra 1998 som har blitt endret.

Fra kun å beskytte religiøse livssyn, beskytter loven nå også «retten til ikke å praktisere eller bekjenne seg til en religion». Den nye lovteksten presiserer også at «ikke-teister, humanister og ateister» ikke skal bli diskriminert på dette grunnlaget.

Dette er en internasjonal lov for religionsfrihet. Den forplikter USA å reagere mot stater som bryter mot bestemmelsene i loven.

Resultat av årelang lobbyvirksomhet

Mye av takken for den nye lovteksten går nå til Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association. De har lobbet i årevis mot Kongressen for å få bakt inn beskyttelse av ateisme og humanisme i lovverk som ellers er ment å sikre religionsfrihet.

Der i gården var det naturlig nok høy stemning da Kongressen vedtok de nye lovtekstene enstemmig og president Obama signerte kort tid etter.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse av humanistbevegelsen; vi er her, vi er sterke og vi kjemper for å beskytte rettighetene våre, skrev kommunikasjonssjef Maggie Ardiente i en pressemelding dagen vedtaket ble kjent.

Generalsekretær i American Humanist Association, Roy Speckhardt, uttaler at organisasjonen er stolt over at disse historiske bestemmelsene har blitt vedtatt, og ser fram til å jobbe med amerikanske myndigheter for å sikre rettighetene til ikke-troende og religiøse minoriteter i andre land.

– At ikke-tro nå er anerkjent som beskyttelsesverdig er et viktig skritt i retning av full aksept og inkludering av ikke-religiøse enkeltpersoner som fortsatt er en forfulgt og stigmatisert gruppe verden rundt, sier han.

Matthew Bulger, juridisk direktør hos American Humanist Association, har i lang tid drevet påvirkningsarbeid på Capitol Hill for å få vedtatt formuleringene. Han er svært fornøyd med lovendringen.

– Dette er et resultat av et langsiktig påvirkningsarbeid fra humanistbevegelsen og våre religiøse allierte. Religionsfrihet for alle, både religiøse og ikke-religiøse, er en amerikansk grunnverdi vi må beskytte, sier han.

Les mer hos American Humanist Association.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus