Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lene Mürer fikk bare tre år i stolen som seremonisjef i Human-Etisk Forbund. Nå venter nye utfordringer i Oslo kommune.
 Foto: Even Gran

Lene Mürer fikk bare tre år i stolen som seremonisjef i Human-Etisk Forbund. Nå venter nye utfordringer i Oslo kommune. Foto: Even Gran

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund blir gravferdssjef i Oslo

Lene Mürer tar over som direktør for Gravferdsetaten i Oslo kommune.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2017 kl 15:00

Lene Mürer fikk bare tre år i stolen som seremonisjef i Human-Etisk Forbund. Tidligere i sommer sa hun ja til en stilling som direktør for Gravferdsetaten i Oslo kommune. Hun tiltrer den 1. oktober. Direktørstillingen er en seks års åremålsstilling.

– Jeg gleder meg veldig til å sette i gang. Stillingen er en meget god kombinasjon av min erfaring og mine interesser, sier Mürer til Fritanke.no.

Hun presiserer at det er ikke er misnøye med Human-Etisk Forbund som gjør at hun forlater jobben som seremonisjef etter bare tre år. Den nye jobben ble rett og slett for fristende.

– Jeg har hatt tre flotte år i Human-Etisk Forbund og har lært mye. Det er ikke slik at jeg «søker meg bort», presiserer hun.

Klok, raus og effektiv

I Norge har de kirkelige fellesrådene ansvar for all gravferd. De kan med loven i hånd ta seg av all gravferd, noe de også gjør de de fleste kommuner. Men i Oslo er det annerledes. Her har Kirkelig fellesråd delegert driftsdelen til kommunen, mens de selv sørger for forvaltningsdelen (etter å ha overtatt dette fra kommunen etter en disputt i 2012).

Det er denne driftsdelen Lene Mürer nå blir sjef for.

Hun vil ikke uttale seg om hvordan hun tror det vil bli oppfattet at kommunen tilsetter Human-Etisk Forbunds seremonisjef i en slik stilling – et forbund som ikke akkurat er nøytral i saken.

– Det er ikke noen tvil om hva jeg personlig og Human-Etisk Forbund mener om denne saken. Felles gravferdsforvaltning bør være et kommunalt ansvar. Men når det er sagt, vil jeg som gravferdsdirektør i Oslo selvsagt gjøre hva jeg kan for å samarbeide best mulig med alle innenfor det lovverket vi har. Jeg ønsker å være klok, raus og effektiv, sier hun.

– Tror du Kirkelig fellesråd kommer til å rynke på nesa over at en tidligere seremonisjef i Human-Etisk Forbund går inn i denne stillingen?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har vel kommet så langt nå at bakgrunn fra Human-Etisk Forbund ikke burde være mer problematisk enn bakgrunn fra Den norske kirke eller et annet tros- og livssynssamfunn. Jeg tror alle innser hvor viktig det er med livssynslikestilling i det offentlige, noe man bør kunne jobbe med uansett hva man personlig står for, sier hun.

Kirkevergen ser fram til samarbeidet

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, ser fram til å samarbeide med Lene Mürer.

– Vi er alle innforstått med at vi skal gjøre en jobb på vegne av alle innbyggere, så det tror jeg går utmerket, sier lederen for Kirkelig fellesråd i Oslo.

Han tar tilsettingen til etterretning og ønsker Mürer hjertelig velkommen.

Skulle gjerne hatt med Lene videre

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes det er synd at Lene Mürer slutter som seremonisjef.

– Hun har gjort en god jobb og vil skulle gjerne hatt Lene med videre. Samtidig forstår jeg godt at hun har takket ja til jobben som gravferdsdirektør, og ønsker henne selvsagt lykke til, sier hun.

Mile synes det er fint at Mürer fortsetter å jobbe med noe av det samme i Oslo kommune som hun har jobbet med i Human-Etisk Forbund, nemlig gravferd.

– Har dere kommet igang med prosessen med å tilsette ny seremonisjef?

– Nei, men det går vi igang med nå. Vi håper vi kan få en ny person på plass så fort som mulig, sier Mile.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus