Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Molde var det ingen tvil om at det var kirkevalg på gang.
 Foto: Kine Barbala

I Molde var det ingen tvil om at det var kirkevalg på gang. Foto: Kine Barbala

Kirkevalg vs. offentlig valg:

Samrøre nok en gang

Også i år la Den norske kirke sitt valg så tett inntil det offentlige valget som mulig. – En sørgelig og utidig sammenblanding, mener Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2011 kl 12:36

At et utvalgt trossamfunn skal kunne avholde valg samtidig med et allment offentlig valg, og i samme lokale, er et klart bevis på at vi fremdeles har en statskirkeordning i Norge. En slik blanding er en uting i et moderne demokrati. Offentlige valg og valg i medlemsorganisasjoner bør holdes adskilt.

Dette er Human-Etisk Forbunds offisielle holdning til Den norske kirkes praksis med å legge kirkevalget så tett inntil det offentlige valget som mulig. Praksisen har blitt kritisert fra mange hold, både fra Human-Etisk Forbund, og for eksempel fra biskop Halvor Nordhaug. Han mener at det bare er en kirke med lav selvtillit som opptrer slik.

Etter stortingsvalget i 2009 håpet Nordhaug det ville bli bedre nå i 2011.

– Det er et stort paradoks at dette skjer samtidig som kirken går mot større selvstendighet i forhold til staten. Jeg håper at kirken sentralt tenker gjennom prinsippene knyttet til menneskerettigheter og religionsfrihet, sa han til Vårt Land etter valget i 2009.

Valgoppslutning viktigere enn prinsipper

Kirken selv har også vært skeptisk til å blande sammen valgene. I 2002 ble rapporten "Samme kirke - ny ordning" lagt fram. Utvalgsleder var Trond Bakkevig.

Kirken i 2002: "av religionspolitiske og kyrkjelege grunnar er det viktig å skilje (kyrkjevalet) frå offentlege val".

I denne rapporten er konklusjonen når det gjelder kirkevalg at "av religionspolitiske og kyrkjelege grunnar er det viktig å skilje (kyrkjevalet) frå offentlege val." Bakkevigs første rapport slår også fast at kirkevalget bør holdes i kirken eller i et annet lokale som er knyttet til kirkelig virksomhet, altså ikke i tilknytning til offentlig valg på noe vis.

I 2008 hadde imidlertid tonen blitt en annen. Da måtte kirken ta hensyn til statskirkeforlikets krav om økt valgdeltagelse. I utredningen "Styrket demokrati for Den norske kirke", nok en gang ledet av Trond Bakkevig, ble det foreslått å legge kirkevalget til samme dag som offentlig valg. Rapporten foreslo også at kirkevalget burde holdes i lokaler "i umiddelbar nærhet til stedet for de politiske valg" og ha samme åpningstid.

Til tross for tilrådningen, pekte også utvalget på de prinsipielle problemene med å velge en slik løsning.

– Arbeidsgruppen er klar over at det kan reises prinsipielle innvendinger mot å legge de direkte kirkelige valgene samtidig med og i umiddelbar nærhet av stedet for offentlige valg, både ved at det utydeliggjør forskjellen mellom valgene og at det kan oppleves som en problematisk særbehandling i forhold til andre tros- og livssynssamfunn, heter det i rapporten "Styrket demokrati for Den norske kirke".

Kirkestatsråd i 2008, Trond Giske, kommenterte problematikken på følgende vis i 2008.

– Dette ville ha vært problematisk hvis det offentlige valget og kirkevalget ble avholdt i samme lokale. Men jeg ser ingen prinsipielle problemer med at det er kirkevalg samtidig i et annet rom i samme bygning. Det er bare en praktisk tilrettelegging for de som ønsker å delta i begge valgene. De to valgene skal ellers ikke være koblet på noen måte, understreket statsråden.

Trond Giske i 2008: – Dette ville ha vært problematisk hvis det offentlige valget og kirkevalget ble avholdt i samme lokale.

Ingen kritikk av samrøre i år

I 2009, det første kirkevalget etter statskirkeforliket, var det en god del kritiske presseoppslag på sammenblanding mellom kirkevalg og offentlig valg. I år finner vi ingenting.

Det eneste oppslaget om kirkevalget i år ser ut til å være en kritisk vinklet sak fra dagens Vårt Land som handler om at kirkevalget på Nordnes i Bergen var "bortgjemt". Saken tar ikke opp noen av de prinsipielle spørsmålene knyttet til å ha et synlig kirkevalg i de offentlige valglokalene.

Ingen bedring

Bilder Fritanke.no har fått tilsendt (se høyre marg over), tyder på at det ikke er blitt bedre i år, som biskop Halvor Nordhaug ønsket seg i 2009. Forskjellen later til å være at færre protesterer.

Som før har også det offentlige valget blitt holdt i kirker og gudshus rundt omkring, noe HEF en rekke ganger har pekt på som problematisk.

HEFs organisasjonssekretær i Møre og Romsdal, Stein Håkon Thomassen, har sjekket litt rundt i noen få kommuner i fylket, og funnet følgende oversikt:

  • Ålesund: 3 kirker, 2 bedehus
  • Molde: 1 kirke
  • Ørsta: 1 bedehus
  • Volda: 1 bedehus
  • Hareid: 3 bedehus
  • Nesset: 4 bedehus

– Slik kan man nok fortsette. Det er over 30 kommuner til jeg ikke har sjekket. Og det er vel unødvendig å legge til at kirkevalget også skjer i de samme lokalene, skriver Thomassen til Fritanke.no.

Biskop Halvor Nordhaug har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus