Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Finansminister Sigbjørn Johnsen &co slår til med et raust kirkebudsjett for 2013. Likevel er kirken misfornøyd fordi de ikke får nok til trosopplæringsreformen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen &co slår til med et raust kirkebudsjett for 2013. Likevel er kirken misfornøyd fordi de ikke får nok til trosopplæringsreformen.

Rundt én million mer til Human-Etisk Forbund

Statsbudsjettet øker kirkebevilgningen med nær 80 millioner kroner. Det burde ha gitt drøye to millioner mer til Human-Etisk Forbund, men forbundet ender opp på rundt én million i pluss.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2012 kl 15:07

Human-Etisk Forbund får rundt én million mer i driftstilskudd fra staten i 2013 enn i 2012. Forbundet burde egentlig ha fått rundt to millioner ekstra, men halvparten blir spist opp av at staten for første gang i 2013 regner inn rundt 125 000 utenlandskboende kirkemedlemmer i beregningsgrunnlaget.

Mer til kirken = Mer til Human-Etisk Forbund

Statstilskuddet til Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene beregnes ut fra kirkebevilgningen delt på antall kirkemedlemmer. Bevilgningen pr. kirkemedlem blir så ganget opp med medlemtallet i det enkelte tros- og livssynssamfunn. Det betyr at Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene er avhengig av kirkebevilgningen og antall kirkemedlemmer for å finne ut hvor mye de selv får.

I dag ble statsbudsjettet lagt fram. Den norske kirke får nær 80 millioner kroner mer fra staten i 2013 enn i 2012. 31,2 av disse millionene er en påplusning til kirkens trosopplæringsreform.

Dette fører ifølge tildelingsmodellen til en økning for Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene på ca. 26 kroner pr. medlem (totalt ca. 430 kroner pr. medlem). I 2012 fikk Human-Etisk Forbund 404 kr. pr. medlem. For Human-Etisk Forbund innebærer dette altså en økning på ca. 2,15 millioner (ganger 82 959 støtteberettigede medlemmer).

Blåser opp kirkemedlemstallet

Tidligere i høst ble det imidlertid kjent at Kulturdepartmentet har bestemt seg for å legge inn 125 000 nye kirkemedlemmer i beregningsgrunnlaget som ikke har vært bokført tidligere. Dette er kirkemedlemmer som har flyttet til utlandet.

Økningen i antall kirkemedlemmer reduserer bevilgningen til Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene. Når antall kirkemedlemmer øker, må bevilgningen deles på flere, og følgelig synker også pengesummen pr. medlem som går til fordeling til Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene.

Dette fører for Human-Etisk Forbund til at statsbevilgningen synker fra kr. 430 pr. medlem til ca. 416 kroner pr. medlem – altså rundt 14 kroner mindre. Det utgjør et nedgang på rundt en million.

Sammenlignet med statsbevilgningen i 2012, får likevel Human-Etisk Forbund en økning på ca. 1,16 millioner.

Stusser over at svekket kirke får mer

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er naturlig nok fornøyd med at forbundet får mer penger, men konstaterer samtidig at økningen ikke er mer enn at det dekker prisstigning og lønnsvekst.

– Hele økningen som vi burde ha fått på grunn av ekstrabevilgningen til kirkens trosopplæringsreform blir spist opp av utenlandsmedlemmene som departementet har bestemt seg for å ta med, sier hun. (les flere reaksjoner fra Mile i denne artikkelen)

Mile synes også det er verdt å merke seg at staten faktisk velger å øke bevilgningen til en kirke som får stadig færre medlemmer, og som i år har fått en løsere tilknytning til staten.

– Det er litt underlig at de skal få mer penger jo flere som melder seg ut, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus