Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
34 prosent av USAs konservative republikanere tror fortsatt Barack Obama er muslim, noe et stort flertall av dem mener er problematisk. Mitt Romneys mormonisme er mindre problematisk.

34 prosent av USAs konservative republikanere tror fortsatt Barack Obama er muslim, noe et stort flertall av dem mener er problematisk. Mitt Romneys mormonisme er mindre problematisk.

Romneys religion irrelevant for velgerne

Presidentkandidat i USA, Mitt Romney (R), er mormon. En undersøkelse viser at det kan gi ham færre problemer blant de kristenkonservative enn mange har spådd.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.08.2012 kl 15:31

Det virker ikke som om Mitt Romneys mormonisme er et så stort problem for presidentkandidaten som mange har spådd. I en undersøkelse utført av Pew Reseach Center i juli, svarer kun rundt 13 prosent av de spurte velgerne at de føler seg «ukomfortable» med Romneys religion.

De fleste velgerne sier det er viktig for dem hva slags livssyn presidenten har, men lite tyder på at de to aktuelle kandidatenes livssyn vil spille en rolle for stemmegivingen, heter det i pressemeldingen.

Av de som mener Romneys mormonisme er problematisk er konservative kristne, samt ateister og agnostikere, overrepresentert. Forskningsinstituttet finner ikke overraskende at folk som støtter kandidaturet hans har mindre problemer med mormonismen hans.

17 prosent tror fortsatt Obama er muslim

En forholdsvis stor andel av USAs befolkning, hele 17 prosent totalt, tror fortsatt president Barack Obama er muslim. 65 prosent av denne gruppa mener dette er et problem. Det er de republikanske velgerne som i størst grad tror dette. I undergruppa «konservative republikanere» er det nå 34 prosent som tror presidenten er muslim, mer enn dobbelt så mange som i oktober 2008, rett før Obama vant presidentvalget.

Det er nå dobbelt så mange i USA som mener religionen svekkes, og som synes dette er bra, enn i 2006.

Flertallet mener religion svekkes

Undersøkelsen viser også en økning i antall amerikanere som mener religion får mindre innflytelse. 66 prosent tror dette. Rundt halvparten av disse igjen mener dette er en dårlig utvikling, mens den gruppa som mener det er en god utvikling, er i vekst.

Seks prosent trodde religion ble svekket i 2006, og syntes det var en bra ting. I 2012 havner 12 prosent i samme gruppe. Dette støtter opp under funnene som Fritanke.no skrev om i forrige uke, om en nedgang i antall religiøse og en økning i antall ikke-religiøse og ateister.

Les mer her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus