Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hamza Kashgari sitter nå i arrest i Saudi-Arabia, tiltalt for uttalelser som ifølge beskyldningene tyder på at han har frafalt islam. Sistnevnte straffes med døden i Saudi-Arabia.

Hamza Kashgari sitter nå i arrest i Saudi-Arabia, tiltalt for uttalelser som ifølge beskyldningene tyder på at han har frafalt islam. Sistnevnte straffes med døden i Saudi-Arabia.

Risikerer dødsstraff for "profet-fornærmelser"

Den saudiarabiske journalisten Hamza Kashgari skrev på Twitter at profeten Muhammed er hans likemann. Nå risikerer han dødsdom.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2012 kl 14:58

I går ble det kjent at Malaysia sender den saudiarabiske journalisten Hamza Kashgari tilbake til Saudi-Arabia. Her venter en potensiell dødsdom for fornærmelser mot profeten Muhammed og frafall fra islam.

Det hele startet den 4. februar. Da publiserte den saudiarabiske journalisten Hamza Kashgari følgende tre meldinger på Twitter, der han henvendte seg til profeten Muhammed:

  • På bursdagen din, vil jeg si at jeg har elsket opprøreren i deg, at du alltid har vært en inspirasjon for meg, og at jeg ikke liker sløret av guddommelighet rundt deg. Jeg vil ikke be for deg.
  • På bursdagen din, finner jeg deg uansett hvor jeg snur meg. Jeg vil si at jeg har elsket noen deler av deg, hatet andre, og vært ute av stand til forstå mange andre.
  • På bursdagen din, vil jeg ikke bøye meg for deg. Jeg vil ikke kysse hånden din. Jeg vil heller ta den og håndhilse som en likemann, og smile til deg slik du smiler til meg. Jeg vil snakke til deg som en venn, ikke noe mer.

Arrestert på flyplassen

Twitter-meldingene utløste oppstandelse i Saudi-Arabia. Et massivt krav om at Kashgari måtte henrettes for å ha frafalt islam oppstod raskt. Et overveldende flertall av saudiske islamske skriftlærde slo fast at det ikke er noen tvil om at frafalne på henrettes. Kashgari, overrasket over den massive reaksjonen, prøvde først å be om unnskyldning, men til liten nytte. Kong Abdullah av Saudi-Arabia var blant dem krevde at han måtte arresteres.

Kashgari greide så å flykte til Malaysia. Men da han skulle gjennom passkontrollen i Kuala Lumpur, ble han tatt til side og arrestert. Malayiske myndigheter har uttalt at de ikke har tradisjon for å ta imot asylsøkere, og at dette er en sak mellom Kashgari og myndighetene i Saudi-Arabia.

En uidentifisert malayisk representant, sier ifølge New York Times at Kashgari blir sendt tilbake fordi han var på en liste over ettersøkte personer.

– Vi innvilger ikke asyl av respekt for lovene i andre land. Vi vil ikke blande oss, skal representanten fra Malaysia ha sagt.

Frykter dødsstraff

Aljazeera melder at Kashgari nå har blitt sendt tilbake til Saudi-Arabia.

Behandlingen av Kashgari vekker internasjonal oppsikt. Amnesty international har engasjert seg i saken. Det har også en rekke andre menneskerettighetsgrupper. Kravet er naturlig nok at Kashgari må frigis, og at Saudi-Arabia må anerkjenne ytringsfriheten. Menneskerettighetsgrupperingene frykter at Kashgari skal bli dømt til døden eller annen uakseptabel straff for ytringene sine, under de strenge saudiarabiske tolkningene av sharia.

Sjefen for Fair Trials International, Jago Russell, frykter i tilleg at Interpol har hatt noe med arrestasjonen av Kashgari å gjøre. Isåfall er det et grovt misbruk av Interpol som er forpliktet til å jobbe for menneskerettigheter, slår han fast ifølge The Guardian.

Protester mot behandlingen av Hamza Kashgari her.

Følg utviklingen på Wikipedia

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.