Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På Etterstadsletta barnehage i Oslo synges det muslimske barnesanger.

På Etterstadsletta barnehage i Oslo synges det muslimske barnesanger.

- Religiøse sanger har ikke noe i barnehagen å gjøre

- Verken kristne eller muslimske sanger har noe i barnehagen å gjøre, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2009 kl 14:08

På fredag meldte Dagsavisen at barna på Etterstadsletta barnehage i Oslo synger sangene "Til små muslimer" og "Lille muslim". I førstkommende sang blir barna oppfordret til å "skremme vekk Satan", mens i den andre oppfordres det til å be fem ganger om dagen.

- Dette synes jeg er forkastelig. Religiøse sanger av denne typen har ingenting i barnehagen å gjøre, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Hun synes ikke offentlige barnehager bør synge noen slags sanger med forkynnende, religiøst innhold.

- Dobbeltmoral fra Frp

Det er Frps Per-Willy Amundsen som står fram i Dagsavisen og kritiserer de muslimske barnesangene. Dette synes Kristin Mile er paradoksalt.

- Jeg må si jeg stusser over at akkurat Frp reagerer. De reagerer jo aldri når det synges kristne forkynnende sanger i skole og barnehage. Jeg skulle ønske noen av de som reagerer sterkt på dette, også hadde reagert når det synges kristne sanger, sier hun.

- Her synges det om å be fem ganger om dagen, og om å "jage bort Satan". Synes du disse muslimske barnesangene høres verre ut enn de vanlige kristne barnesangene?

- Jeg vil ikke begi meg inn på å gradere religiøse barnesanger. Budskapet er mye av det samme, uansett hvilken religion det gjelder. Jeg synes ikke slikt hører hjemme i offentlige skoler og barnehager. Skal man ta formålsformuleringene på alvor, skal det ikke finnes noen elementer av religiøs forkynnelse. Så det ryddigste er å la det være, sier hun.

Kommunen ikke bekymret

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), er ikke så bekymret for muslimske barnesanger som Kristin Mile. Han frykter et religionsfientlig samfunn.

- Jeg vil ikke gjøre denne sangen til et problem. Vi kan da ikke forby Allah. Da må vi også forby Gud og Jesus i julesangene, og hva slags samfunn får vi da? spør han.

Lae understreker overfor Dagsavisen at dette neppe er et problem for noen andre enn Frp og Per-Willy Amundsen.

Avdelingssjef Kerstin Berglund i Oslo kommune forsvarer også sangene overfor Dagsavisen. Hun avviser at de er forkynnende i sitt innhold.

- Det synges sanger fra mange ulike kulturer og religioner i vår bydel. Barnehagene har nedfelt i sine årsplaner at de ønsker å feire merke- og høytidsdager for barna som går i barnehagen, sier Berglund.

Hun poengterer at 50 språk og kulturer er representert i bydel Gamle Oslo.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook