Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til tross for at enkelte kristne har gått rundt og trodd det, var det ikke Gud Björn Ulvaeus mente å takke i "Thank you for the music".

Til tross for at enkelte kristne har gått rundt og trodd det, var det ikke Gud Björn Ulvaeus mente å takke i "Thank you for the music".

Religionskritisk ABBA-låt provoserer

#Björn Ulvaeus fra ABBA hisser på seg kristne med sin svenske oversettelse av den kjente sangen "Thank you for the music". Tekst: Even Gran Publisert...

Publisert:

Sist oppdatert: 13.08.2008 kl 06:48

Björn Ulvaeus fra ABBA hisser på seg kristne med sin svenske oversettelse av den kjente sangen "Thank you for the music".

Tekst: Even Gran
Publisert: 13.8.2008

ABBA-kjendisen Björn Ulvaeus har stått åpent fram som ateist og humanist en rekke ganger.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor vi skal vise respekt for en masse villfarelser og sprøyt bare fordi det kalles religion, sa Ulvaeus til det svenske bladet Humanisten i 2005.

Ulvaeus er også medlem av Humanisterna, Human-Etisk Forbund søsterorganisasjon i Sverige.

Nå har ABBA-stjernen latt sitt religionskritiske engasjement smitte over på sitt kunstneriske virke også. I den svenske oversettelsen av den kjente ABBA-sangen "Thank you for the music", lyder refrenget som følger (vår utheving):

Tack för alla sånger
För ord och toner
Vem behöver religioner
Dom kan vi va utan
Men om musik inte fanns
Inte nånstans
Alla behöver en sång och en dans
Jag säger tack för alla sånger
Ni ger var röst en chans

Teksten ble opprinnelig skrevet for den svenske versjonen av suksessmusikalen Mamma Mia.

I sommer har sangen blitt framført under "Allsång på Skansen", en sommertradisjon med sterk folkelig forankring i Sverige siden 30-tallet, og som har blitt tv-overført på SVT ukentlig hver sommer siden 1979.

- Spytter folk i ansiktet med ateistpropaganda

At en slik sang har blitt framført under Allsång på Skansen, og at den til og med har blitt TV-overført, har fått enkelte kristne til å reagere.

- Selv om selveste kulturministeren sang med, var jeg definitivt ikke alene om å bli både skuffet og lei meg over teksten, skriver Siewert Öholm i den kristne avisa Världen i dag.

Han undrer seg på hvorfor "humanisten og den nyfrelste ateisten" Ulvaeus har valgt å legge inn dette med religion, når den engelske orginalteksten fra 1977 ikke nevner religion i det hele tatt.

- Det virker unektelig som om Björn Ulvaeus og SVT, nå i 2008, har bestemt seg for å spytte vanlige folk i ansiktet med ren ateistpropaganda, slår Öholm fast.

Bloggeren Pehr Vitalis slutter seg til

- Ordene satte seg fast i halsen på meg der jeg satt i sofaen og gnålte med. Det er ganske sterkt å se mennesker synge allsang i en direktesending at man ikke trenger religioner, skriver han.

Hva med "O store Gud?
Christer Sandberg i Folkbladet er ikke enig med Öholm.

- Sannheten er vel heller at det er den kristne propagandaen som har fri tilgang både på radio og tv. Der er det jo andakter annenhver dag og høymesser hver uke. Men når en ikke-troende komponist en eneste gang slipper til med en sang som har anti-religiøst innhold, så roper den religiøse lobbyen på forbund, skriver han.

Den religiøse bloggeren Andreas H slutter seg til.

- Öholms reaksjon kan vel sammenlignes med det en overbevist ateist som Ulvaeus må føle hver gang O store Gud og slike sanger dukker opp i allsangsammenheng, skriver han.

I kommentarfeltet under Christer Sandbergs kommentar i Folkbladet slår imidlertid en troende tilbake.

- "Hvem behøver homser? De kan vi være foruten!" Hadde den teksten vært like hyggelig? Det er jo Ulvaeus som vil kvitte seg med oss religiøse, ikke omvendt, slår signaturen LqS fast.