Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Forbud mot religionskritikk til tross, vi fant Det flyvende spaghettimonsteret på Iphone. Sitater fra Apples retningslinjer til venstre.
 Foto: Even Gran

Forbud mot religionskritikk til tross, vi fant Det flyvende spaghettimonsteret på Iphone. Sitater fra Apples retningslinjer til venstre. Foto: Even Gran

Religionskritikk forbudt på Iphone og Ipad

Det er ikke bare i muslimske land at religionskritikk møtes med forbud. Det viser seg at også Apple har sin egen blasfemiparagraf.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2019 kl 15:11

Hvis du vil lage et program til Iphone eller Ipad som kritiserer religion kan du heller skrive en bok, slår Apple fast i de såkalte App Store Review Guidelines. Dette er retningslinjer for folk som vil lage programmer, apps, for Apples populære produkter Iphone og Ipad.

Religionskritikk plasseres i samme sekk som sex og porno, samt nedsettende uttalelser om kulturelle og etniske grupper. Forbudt alt sammen, skal vi tro retningslinjene.

Apple understreker at programmer på App Store kan inneholde religiøse tekster hvis at de ikke er villedende. Kommentarer til disse tekstene skal være opplysende og ikke nedsettende. Med andre ord er det åpent for religiøse apps, men ikke religionskritiske apps.

Du kjenner igjen linja når du ser den
Apple er kjent for å være veldig strenge og enerådige når det gjelder hvilke programmer som aksepteres på Iphone og Ipad. Det meste som kan sies å være provoserende eller kontroversielt på en eller annen måte, blir sensurert. Til tross for denne strenge linja fører de et veldig folkelig og ikke-juridisk språk.

– Vi avviser enhver app som vi mener går over linja. Hvilken linje? spør du kanskje. Vel, som en høyestrettsdommer engang sa: ”Jeg kjenner den igjen når jeg ser den”. Og det tror vi kanskje du vil også, heter det i Apples offisielle retningslinjer.

Og det er altså her at religionskritikk blir for drøyt. For som Apple sier: “Det er mange unger som laster ned apps, og mange foreldre har ikke installert filtre. Så vi er nødt til å tenke på ungene også”.

Forbudt å være Jesus
En “religionskritisk” app til Iphone som har blitt nektet, er Me so Holy - et program der du kan ta et bilde av deg selv og sette det inn isteden for ansiktet til Jesus. Dette ble for drøyt for Apple. Programmet ble forkastet med den korte begrunnelsen: ”inneholder tvilsomt materiale”.

Utvikleren Benjamin Kahle synes dette er en overreaksjon.

– Programmet har ikke noe vold eller provokativt innhold. Jeg mener Apple er alt for følsomme og er skuffet over at dette ellers kreative og fritenkende selskapet kan avvise et så harmløst program, sier han til magasinet Wired.

Ikke så strengt i praksis
Men så var det kanskje ikke så ille likevel. Hvis man søker i App Store etter ordet ”atheism” får man flere treff på flere ateistiske og religionskritiske småprogrammer.

Ett av dem heter ”Bibles Say The Darndest Things” og er en samling oppsiktsvekkende bibelsitater. Richard Dawkins har også passert nåløyet med en egen app. Vi finner også flere programmer med ateistiske sitatsamlinger, samt at religionssatiren Det Flyvende Spaghettimonsteret også har en egen app, på tysk.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus