Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Religionskritikk er tema i nytt Fri tanke

#Noen kritiserer HEF for å være for religionskritisk. Men i det siste har vi hørt mest fra de som mener at HEF er for lite religionskritisk. Årets før...

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2008 kl 13:43

Noen kritiserer HEF for å være for religionskritisk. Men i det siste har vi hørt mest fra de som mener at HEF er for lite religionskritisk. Årets første utgave papirutgave av Fri tanke tar opp temaet.

Tekst: Even Gran
Publisert: 10.3.2008

HEF vil både kritisere og respektere. Men hvor går grensen? Fri tanke snakker med noen sentrale personer i tilknytning til HEF om temaet. Mens Levi Fragell beklager seg over at HEF ikke har så mange talspersoner som har prioritert religionskritikk og tidligere styremedlem Sara Azmeh Rasmussen etterlyser nødvendig kritikk av innvandrerreligioner, legger fagsjef Bente Sandvig og styreleder Åse Kleveland avgjørende vekt på dialogen i møte med religiøse grupper.

Tidligere generalsekretær Lars Gule bidrar med kronikken denne gangen, og også her er religionskritikk tema.

- En humanistisk religionskritikk må klare balansegangen mellom respekt for mennesket og dets verdighet på den ene siden, og kritikk av en tro som mange mennesker har sterke følelser overfor, på den andre siden, skriver Gule.

I menneskerettighetsspalten drøfter Lillian Hjorth om barnedåp kan sies å være et menneskerettighetsbrudd, som enkelte religionskritikere i og utenfor HEF mener. Hjorths svar er entydig; Nei, det er det ikke ifølge menneskerettskonvensjonene.

KRL-status og konsentrasjonsleirer
Men det handler ikke bare om religionskritikk i årets første utgave av Fri tanke.

I kommentaren "Livet etter dommen" gir fagsjef Bente Sandvig en oppdatert status etter at KRL-faget ble dømt å være i strid med menneskerettighetene i juni i fjor, og noen tanker om mulighetene videre.

I portrettet møter du Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser som i over femten år har busset norske ungdommer til nazistenes konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen.

Du kan også lese intervju med Birgitte Huitfeldt Midttun, forfatteren bak Humanist forlags siste utgivelse, Kvinnereisen, som kom 8. mars. Boka er basert på intervjuer med ti av de fremste feministiske tenkerne i vår tid.

Fri tanke på papir kommer ut fire ganger i året, og sendes til alle medlemmer i Human-Etisk Forbund. Denne utgaven ligger i postkassene til humanister over hele landet i løpet av denne uka.

Les hele Fri tanke nr. 1-2008 i PDF-format