Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her er de landene i verden der religion har mest å si i dagliglivet. På den andre siden av spekteret finner vi Danmark, Sverige og Estland. Les mer her.

Her er de landene i verden der religion har mest å si i dagliglivet. På den andre siden av spekteret finner vi Danmark, Sverige og Estland. Les mer her.

Religion har minst å si i høyt utviklede land

En ny internasjonal undersøkelse fra Gallup viser en sterk sammenheng mellom utvikling og religion. Jo mer utviklet og rikt et land er, jo mindre rolle spiller religion.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2010 kl 14:19

Verdens fattigste land er også de landene i verden der religion spiller sterkest rolle i menneskers liv.

En ny undersøkelse fra Gallup i USA viser at blant mennesker med en inntekt på under ca. 10.000 kroner årlig, svarer 95 prosent at religion spiller en viktig rolle i livene deres. Tilsvarende tall for mennesker som tjener over 125.000 kroner i året er 47 prosent.

Øverst på listen over land der religion spiller en stor rolle for folk, finner vi land som Bangladesh, Niger og Jemen. Her svarer 99 prosent at religion er viktig for dem i dagliglivet.

Nederst på lista finner vi Sverige, Danmark og Estland. Sistnevnte er det minst religiøse landet i denne undersøkelsen. Bare 16 prosent svarer ja på samme spørsmål. I Sverige svarer 17 prosent at religion er viktig for dem i dagliglivet, mens 19 prosent av danskene svarer det samme. Norge er ikke med i undersøkelsen.

Undersøkelsen er basert på innsendte spørreskjemaer fra et representativt utvalg på 1000 personer fra i alt 114 land.

Fungerer som motivasjon for fattige

Gallup har også tanker om hva årsaken kan være. En tidligere Gallup-undersøkelse tyder på at religion fungerer som motivasjon for folk som sliter for å overleve. Undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom religiøsitet og livskvalitet i fattige land, men at denne sammenhengen faller bort i rike og utviklede land.

Funnene i denne undersøkelsen bekrefter forøvrig tall fra World Value Survey som Fritanke.no omtalte i 2006. Disse tallene viser at jo mindre betydning religion, lojalitet til familien og tradisjonelle verdier har i et samfunn, jo større grad av sosial trygghet, menneskelig velvære og demokrati kan man forvente å finne.