Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
33,3 millioner av verdens flyktninger er internt fordrevne. Her fra en flyktningeleir i Somalia.
 Foto: Scanpix/Microstock

33,3 millioner av verdens flyktninger er internt fordrevne. Her fra en flyktningeleir i Somalia. Foto: Scanpix/Microstock

Verdens flyktningdag i dag

Rekordmange flyktninger i verden

For første gang siden annen verdenskrig er antall flyktninger, asylsøkere og internt fordrevne i verden kommet over 50 millioner mennesker.

Publisert:

Av årets rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som legges fram fredag, går det fram at antall flyktninger økte med 6 millioner fra 2012 til 2013, og nå totalt er kommet opp i 51,2 millioner.

Det er først og fremst borgerkrigen i Syria som har bidratt til de skremmende tallene – en krig som av mange blir kalt den verste humanitære katastrofen siden annen verdenskrig.

2,5 millioner syrere er drevet ut av landet på tre år grunn av krigen, og i tillegg er 6,5 millioner fordrevet inne i landet, der mange byer og landsbyer ligger i ruiner.

Blir det verste

Så raskt eskalerer flyktningkrisen rundt Syria, at UNHCR regner med at landet i år blir verdens verste flyktningkrise etter at Afghanistan har hatt den tvilsomme ære i over 30 år.

Også i Afrika er det mange steder nye og gamle flyktningkriser, i det siste året særlig i Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan.

Fra før er hundretusener av mennesker på flukt fra kriser og kriger i Kongo, Somalia, Vest-Sahara, Sudan, Eritrea og Mali.

Av de 51 millioner mennesker på flukt i verden, sier UNHCR at 16,7 millioner er flyktninger i andre land, 1,1 million asylsøkere og 33 millioner internt fordrevne. 5 millioner av flyktningene er palestinere som UNRWA har tatt seg av i årtier.

Politiske løsninger trengs

– Det vi ser her, er de enorme omkostningene av ikke å få slutt på eller hindre konflikter, sier høykommissær António Guterres.

– Fred er mangelvare. Humanitært hjelpearbeid kan fungere som lindring. Men det som er helt nødvendig, er politiske løsninger. Uten det vil de alarmerende konfliktnivåene og masselidelsene som reflekteres i disse tallene, fortsette, sier han.

Guterres sier at det internasjonale samfunnet er nødt til å bygge bro over sine forskjeller og finne løsninger på konfliktene som dem i Sør-Sudan, Syria, Den sentralafrikanske republikk og andre steder.

Tung byrde

De tusener av flyktninger fra konflikter er en enorm byrde i mange land, særlig fattige naboland til landene som er i krise, som i utgangspunktet ikke er utrustet til å ta seg av så mange nye mennesker.

De landene som produserer flest flyktninger, er Afghanistan og Syria, og det er deres naboland som må ta seg av flest mennesker på flukt.

Det landet som har flest flyktninger på sitt territorium, er fortsatt Pakistan, med over 1,6 millioner afghanere, og Iran som har 850.000 flyktninger fra Afghanistan hos seg.

Dernest følger tre naboland til Syria – Libanon, som har tatt imot 850.000 flyktninger, Jordan med 640.000 og Tyrkia med nesten 610.000 flyktninger. I Kenya er det over en halv million flyktninger, de fleste fra Somalia.

Internt fordrevne

Den aller største gruppen mennesker på flukt, er de 33 millioner internt fordrevne i sine egne land. De er på mange måter mest utsatt fordi mange lever i konfliktsoner der det er vanskelig å nå fram til dem med hjelp, og de samtidig mangler den internasjonale beskyttelsen flyktninger vanligvis har.

Igjen er det Syria som står øverst på lista, med langt over 6 millioner mennesker på flukt i sitt eget land, mennesker det har vist seg svært vanskelig å hjelpe fordi både regimet og noen av opprørsgruppene legger hindringer i veien.

Nest flest internt fordrevne er det i Colombia, der 5,4 millioner i mange år har vært fordrevet fra sine hjem av krig, vold og paramilitære styrker. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus