Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Teresa MacBain, til høyre, på årskonferansen til HEFs søsterorganisasjon American Humanist Association, i Denver, mai 2015. Der fortalte hun sin historie som tidligere prest som hadde forlatt troen. Men nå har MacBain funnet Gud på nytt. Til venstre, en annen ateistprest: Gretta Vosper.
 Foto: Even Gran

Teresa MacBain, til høyre, på årskonferansen til HEFs søsterorganisasjon American Humanist Association, i Denver, mai 2015. Der fortalte hun sin historie som tidligere prest som hadde forlatt troen. Men nå har MacBain funnet Gud på nytt. Til venstre, en annen ateistprest: Gretta Vosper. Foto: Even Gran

Profilert ateist har funnet tilbake til Gud

– Da jeg var aller lengst nede, fant jeg Gud rett ved siden av meg, sier Teresa MacBain.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2016 kl 17:50

Det var en stor sak da Teresa MacBain stod fram som ateist i 2012, på årskonferansen til American Atheists. Fram til da hadde hun vært prest i en metodistkirke i Florida. Over tid hadde hun i stigende grad slitt med selvmotsigelser i Bibelen og spesielt ondskapens problem.

– Mitt navn er Teresa, og jeg er en ateist, sa hun vil vill jubel fra forsamlingen, hvoretter hun unnskyldte seg for hvordan hun hadde bidratt til å gjøre livet surt for amerikanske ateister i alle år.

Hun beskrev sin vei bort fra religion som rent teologisk begrunnet, og ikke som en protest mot kirken hun var en del av.

Fritanke.no snakket med MacBain under årskonferansen til American Humanist Association i Denver i mai 2015. Da fortalte hun om sitt brudd med kristendommen.

– Det var som en boble som sprakk. Det var voldsomt befriende endelig å kunne være ærlig med meg selv og andre igjen, sa hun til Fritanke.no.

Etter at «boblen sprakk» har MacBain hatt en aktiv rolle i flere organisasjoner innenfor den amerikanske ateist- og humanistbevegelsen. Våren 2013 ble hun kåret av American Atheists til «Årets ateist».

Deretter jobbet hun en periode i American Atheists. Der designet hun blant annet reklamesnutten med det omdiskuterte budskapet «Who needs christ during Christmas? NOBODY!», som roterte på storskjerm på Times Square i New York, jula 2013.

Senere ble MacBain involvert i Recovering from Religion, og har bidratt til å organisere ateistiske «Sunday assemblies».

Hele tiden har hun deltatt i The Clergy Project, som består av nåværende og tidligere prester og pastorer som har mistet troen. Det var også fra en anonym tilværelse i dette nettverket at hun «kom ut» som ateist i 2012.

Fant tilbake til Gud

Men nå har Teresa MacBain funnet tilbake til troen igjen. Ifølge hennes egen nettside fant hun tilbake til Gud da hun var aller lengst nede.

– Jeg stod ved et veiskille mellom tro og tvil, og valgte veien bort fra Gud. Men jeg vet også at Gud ikke forlot meg. Da jeg var aller lengst nede, fant jeg Gud rett ved siden av meg. Det å innse den virkelige betydningen av nåde fikk meg til å starte et nytt liv som en progressiv kristen, skriver MacBain.

I en tale som er publisert på nettsiden hennes, forteller hun om den personlige krisen hun opplevde da hun høsten 2013 ble tatt i å ha oppgitt feil informasjon om sin egen utdannelse etter å ha blitt ansatt som direktør ved Humanist Community Project ved Harvard.

Det førte til at hun måtte si opp jobben ved Harvard og flytte tilbake til Alabama med familien. Til å begynne var hun deprimert i lang tid. Hun orket ikke å gå ut og var helt nede. Men så begynte hun, i hemmelighet, å oppsøke en metodistkirke der hun bodde.

– Jeg gikk der kanskje annenhver uke, jeg husker ikke helt, forteller hun i videoen.

Dette pågikk gjennom 2014 og 2015, mens hun også reiste rundt og var aktiv i den amerikanske ateist- og humanistbevegelsen, samt i nettverket The Clergy project.

Etter å ha gått i kirken i hemmelighet gjennom disse årene, bestemte hun seg i begynnelsen av 2016 for å gi slipp, og vende seg mot Gud igjen. Under et kirkebesøk ble hun kontaktet av en representant fra kirken. Da bestemte hun seg for å fortelle alt.

– Jeg ble ikke fordømt, som jeg var redd for. Jeg ble inkludert og akseptert. Etter hvert fikk hele menigheten vite om det og jeg ble tatt åpent imot. Da startet helbredelsesprosessen, forteller MacBain i videoen.

Musikk ble viktig for henne. Hun forteller hvordan hun opplevde at Gud snakket til henne gjennom den trøsten hun fant i musikken. Gjennom den forstod hun at hennes gamle forståelse av begrepet «nåde» var feil.

– Jeg trodde nåde var noe du fikk av Gud bare hvis du oppfører deg skikkelig, men det er helt feil. Nåde handler om betingelsesløs kjærlighet og tilgivelse fra Gud. Det handler om en utstrakt hånd. Det var denne innsikten og opplevelsen som førte meg tilbake til troen, forklarer hun i videoen.

Ønsker henne lykke til

Da Teresa MacBain brøt med kristendommen i 2012 mistet hun alle vennene sine i Florida, og ble trakassert og truet av skuffede kristne.

Det er uklart om hennes overgang tilbake igjen, fra ateisme til kristen tro, har fått tilsvarende konsekvenser for henne. MacBain har ikke kommentert saken offentlig etter at nyheten ble kjent for den amerikanske ateist- og humanistbevegelsen tidligere denne uka.

Det er kun noen få som har kommentert saken. Ateistbloggeren Hemant Mehta ønsker henne lykke til.

– Når man tar høyde for hva hun har vært gjennom, er jeg ikke i tvil om at hun er i stand til å hjelpe folk som sliter med tro og tvil, skriver han.

Mehta poengterer at hun ikke begrunner omvendelsen sin på samme måte som en typisk «født på ny»-kristen.

– Jeg skal ikke forsøke å forstå hva slags logikk som ligger bak hennes «gjenoppdagelse av Gud», men det ser ikke ut til å ha noe med logiske argumenter for Guds eksistens å gjøre. Snarere ser det ut til å basere seg på en følelsesdrevet og intenst personlig opplevelse, altså ikke noe som vil kunne overbevise andre ateister til å «finne Gud», skriver han.

Synes hun burde informert tidligere

Linda LaScola fra The Clergy Project er kritisk til at MacBain ikke ga dem beskjed med en gang hun bestemte seg. Det gikk nesten ti måneder, fra januar til oktober 2016, fra MacBain bestemte seg, til hennes kolleger i den ikke-religiøse bevegelsen fikk vite at hun hadde gått tilbake til religionen.

– Jeg vet godt hvor mye det koster å forlate religion, og jeg har problemer med å forstå hvorfor noen som går i den andre retningen ikke kan gjøre noe så enkelt som å informere sine ikke-troende kolleger og forlate deres lukkede fellesskap på nettet, skriver LaScola på bloggen Rational Doubt.

The Clergy Project ønsker henne lykke til på sin nettside.

– Noen av oss er kanskje frustrerte over dette, men akkurat som man har full rett til å forlate religion, så er man fri til å gå den andre veien også. Vi er skuffet over at Teresa forlater oss, men vi ønsker henne alt godt og takker for de årene vi har hatt sammen, skriver de i en pressemelding.

Prosjektet beroliger sine medlemmer om at MacBain ikke har vært pålogget brukeren sin i nettverket siden januar - da hun bestemte seg for å bli en troende igjen.

Redd for at hun vil røpe ikke-troende presteskap

Kommentarene under omtalene av saken inneholder ingen harde fordømmelser av MacBain, men enkelte spekulerer i om dette bare er et forsøk å få oppmerksomhet på, og beskylder henne for at det er et knep for å gjøre seg interessant som foredragsholder.

Andre, kanskje mer seriøse, kritikere er bekymret for om MacBain vil røpe identiteten til ikke-troende prester og pastorer som lever i skjul – informasjon hun har fått som medlem av det lukkede Clergy Project-nettverket.

Fritanke.no har vært i kontakt med Teresa MacBain, men hun ønsker ikke å gi noe intervju om saken.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus