Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Levi Fragell vil ikke anbefale folk å reise til Sveits for å få hjelp til å dø.
 Foto: Istockphoto.com

Levi Fragell vil ikke anbefale folk å reise til Sveits for å få hjelp til å dø. Foto: Istockphoto.com

Levi Fragell:

– Problematisk å reise til Sveits for å dø

En BBC-dokumentar som følger en mann til assistert selvmord i Sveits har vakt oppsikt i Storbritannia. Levi Fragell vil ikke anbefale nordmenn å gjøre det samme.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2011 kl 14:35

På mandag sendte BBC en dokumentar om aktiv dødshjelp. I filmen følger vi den 71-år gamle Peter Smedley fra han bestemmer seg for å reise, til han trekker sitt siste pust på eutanasiklinikken Dignitas i Sveits. Med seg på reisen hadde han kona Christine Smedley samt forfatter Terry Pratchett. Dokumentaren har skapt debatt om eutanasi i Storbritannia.

I Sveits kan man utføre aktiv dødshjelp uten å bli straffet. Mange ikke-sveitsere benytter seg av tilbudet. Dignitas har ifølge The Guardian nesten 6000 medlemmer fra 53 ulike land. I perioden 1998 - 2009 valgte 1041 å ende sitt liv ved klinikken.

Norge hadde sju Dignitas-medlemmer pr. 2009, men ingen nordmenn har så langt endt sitt liv der, ifølge statistikken. To dansker og 13 svensker har dødd der,

– Ikke å anbefale

Eutanasiforkjemper og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, er ikke blant de sju norske Dignitas-medlemmene. Har er imidlertid ikke fremmed for å melde seg inn.

– Hvis jeg får en diagnose med sikre utsikter til et forferdelig dødsleie, ville jeg ikke betenke meg. Da drar jeg gjerne til Sveits, sier han.

Likevel vil han ikke anbefale folk å velge det samme.

– Det er veldig mange formaliteter som må være i orden. Man må ha med seg papirer fra Norge som må være oversatt og godkjent. Der nede er det mange legesjekker man må gjennom. Man bør tenke seg veldig godt om før man velger å avslutte livet på den måten, sier Fragell.

Hvis man har med seg et følge, risikerer denne personen i tillegg å bli tiltalt for medvirkning til drap når de kommer hjem til Norge.

– I Storbritannia, Sverige og mange andre land slipper man tiltale hvis man har hjulpet noen med å ta selvmord, men i Norge er det straffbart. Det er nok en del av forklaringen på at der er flere fra disse landene som har valgt denne utveien, sier Fragell.

Han legger til at vi ikke vet helt hvordan det norske rettapparatet kommer til å reagere i praksis, ettersom det ikke er noen nordmenn har dødd der nede ennå.

– Propaganda for assistert selvmord

The Telegraph melder at BBC har fått rundt 900 klager og protester etter at dokumentaren ble sendt.

– Dette er propaganda for assistert selvmord, forkledt som en dokumentar. Vi vet at jo mer slikt folk får se, jo flere selvmord blir det, sier Alistair Thompson fra gruppen Care Not Killing Alliance.

Også tidligere biskop i Rochester, Michael Nazir-Ali, synes dokumentaren ble ren propaganda.

– Livet er en gave med en uendelig verdi, og det er ikke opp til oss å ta det. Vi har ingen rett til det, kanskje unntatt i en del ekstreme situasjoner der det handler om å beskytte de svake, sier han.

Les flere reaksjoner her.

Filmskaper ønsker selv å dø hos Dignitas

Forfatter Terry Pratchett, som fulgte Peter Smedley i døden på BBC, er selv medlem av Dignitas og en sterk tilhenger av aktiv dødshjelp.

Pratchett har en spesiell form for Alzheimer som etterhvert vil gjøre ham ute av stand til å ta vare på seg selv. Han har sagt klart fra at han ønsker å dø på Dignitas før sykdommen kommer så langt. Pratchett er medlem av British Humanist Association, Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia.

– Dagens situasjon er uholdbar. Assistert selvmord er tillatt i minst tre ulike europeiske land og noen stater i USA, men her i Storbritannia snur regjeringen ryggen til problemet. Jeg skammer meg over at briter må reise til Sveits for å få utført det de burde ha fått hjemme, sier Pratchett til The Telegraph.

Overfor magasinet New Humanist antyder han at motstanden mot aktiv dødshjelp delvis skyldes gamle religiøse moralregler om at lidelse er en slags gudegitt botsgang for en eller annen synd. Den tankegangen har han lite til overs for.

Uavklart i Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbund har ikke noen mening om eutanasi. Saken ble tatt opp av Rogaland HEF på siste landsmøte, men det ble ikke fattet vedtak i noen spesiell retning.

Saken har blitt diskutert i forbundet i lang tid. I 2004 la et internt utvalg fram en rapport om saken. Les mer her: http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=7844&sok=1

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus