Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Line Gaupseth Johansen, Tone Dypvik og Hege Halvorsen liker ikke at Flekkefjord kommune presser dem til å plassere barna i en frikirke.

Line Gaupseth Johansen, Tone Dypvik og Hege Halvorsen liker ikke at Flekkefjord kommune presser dem til å plassere barna i en frikirke.

Presses inn i kommunal kirke-barnehage

Korsene og Jesus-ikonene blir hengende på veggene i frikirken som Flekkefjord kommune mener foreldre bør akseptere som livssynsnøytral barnehage.

Publisert:

Flekkefjord kommune har som andre kommuner problemer med å tilby barnehageplass til de som ønsker det. For å nå målet om full barnehagedekning har de nå sagt ja til å la Flekkefjord frikirke drive kommunal barnehage.

Det liker ikke mødrene Line Gaupseth Johansen, Tone Dypvik og Hege Halvorsen. De har søkt kommunal barnehageplass, og ser seg nå tvunget til å si ja til det kommunale tilbudet i frikirken. Sier de nei, har ikke kommunen noe tilbud til dem.

De tre mødrene synes ikke noe om at det henger religiøse symboler i en barnehage som etter reglene skal være livssynsnøytral.

– Tenk at lokalet hver dag må ryddes, tegninger tas ned av veggene og bord og stoler ommøbleres fordi rommet skal brukes til kristne aktiviteter. I praksis blir det vanskelig, og vi tror ikke barnehagetilbudet blir fullverdig. Vi frykter at menigheten blir dratt mellom å drive barnehage og menighet, og det pedagogiske tilbudet står i fare, sier de tre mødrene til avisen Agder.

De tre har ingenting imot at Flekkefjord frikirke driver kristen barnehage, men spør hvorfor kommunen ikke har gitt dem et valg.

– Vi tror mange foreldre ønsker et kristent barnehagetilbud, men det bør være lov å velge. For å kunne stå på venteliste i andre kommunale barnehager er vi nå tvunget til å takke ja til frikirke-tilbudet, sier de tre.

Mødrene synes det er urettferdig at de skal lide fordi kommunen ikke har fulgt opp og bygget nok barnehageplasser til befolkningen i tide.

– Dette fremstår som en desperat løsning, si er de til Agder.

Bedre løsning i nabokommunen

Johansen, Dypvik og Halvorsen synes heller kommunen burde ha skaffet moduler og plassert disse i tilknytning til de eksisterende kommunale barnehagene, for å øke kapasiteten i disse inntil nye kommunale plasser er klare. En slik løsning er for eksempel valgt i nabokommunen Kvinesdal.

– I Kvinesdal har de full barnehagedekning, kun kommunale barnehager og nok pedagoger. Der har de åpenbart kontroll, sukker mødrene.

De stiller også spørsmål ved at pastoren i Flekkefjord frikirke og rådmannen i Flekkefjord kommune er søskenbarn.

Tror dette går bra

Flekkefjord kommune slår fast at det er fullt ut mulig å etablere et barnehagetilbud med god kvalitet med det utgangspunktet Flekkefjord frikirke har.

– Frikirken fortjener honnør for sitt initiativ til å starte barnehage og på den måten bidra til å sikre nok barnehageplasser. Godkjenningsprosessen som nå pågår skal sikre at det barnehagetilbudet som kommer i gang, er i samsvar med kravene i barnehageloven, poengterer rådmann Tone Marie Nybø Solheim i en e-post til avisen Agder.

Hun understreker at kommunen har ansvar for å påse at de løsningene Flekkefjord frikirke foreslår både innvendig og utvendig er i samsvar med gitte retningslinjer. Rådmannen kommenterer ellers ikke hvordan fastmonterte kors og Jesus-malerier kan forenes med en livssynsnøytral barnehage, og medgir at ”det er forståelig at nye tilbud møtes med en viss skepsis”.

Anklagen om at rådmannen og pastoren i Frikirken er søskenbarn, kommenteres på følgende måte:

– Pastoren er mitt søskenbarn og søskenbarn er definert utenfor slektskap som i seg selv skaper inhabilitet, skriver rådmann i Flekkefjord, Tone Marie Nybø Solheim.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus