Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Norge tapte i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i juni.

Norge tapte i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i juni.

Pressekonferanse om KRL i dag

#Kunnskapsdepartementet har innkalt til pressekonferanse om KRL-faget torsdag kl. 1330. Spenningen i Human-Etisk Forbund er stor om hva departementet ...

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2007 kl 12:17

Kunnskapsdepartementet har innkalt til pressekonferanse om KRL-faget torsdag kl. 1330. Spenningen i Human-Etisk Forbund er stor om hva departementet vil komme med.

Tekst: Even Gran
Publisert: 16.8.2007

Mange har vært spent på hvordan Norge vil reagere på dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i juni.

Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, tror ikke det endelige svaret om hva som skjer med faget kommer i dag.

- Jeg tror ikke det blir noen store avklaringer, men jeg er selvsagt like spent som alle andre på hva som vil komme, sier hun.

I dag kl. 1330 blir spenningen utløst. Fritanke.no vil selvsagt være tilstede.

KRL ikke livssynsnøytralt
KRL-dommen i Strasbourg, som falt den 29. juni med knappest mulig flertall, omhandler KRL-faget slik det var før endringene i 2005. Disse endringene var ment å imøtekomme kritikken faget fikk i 2004 fra en annen internasjonal menneskerettighetsinstans; FN-komiteen for menneskerettigheter. Ettersom faget har blitt endret allerede, kritiserer altså ikke den nye Strasbourg-dommen strengt tatt KRL-faget slik det er i dag.

Hovedkonklusjonen fra både Strasbourg i 2007 og FN i 2004 er imidlertid at KRL-faget ikke er livssynsnøytralt. Da kan det ikke være obligatorisk, og staten må derfor innføre full fritaksrett, mener menneskerettighetsinstansene. Alternativt må faget endres slik at det blir reelt livssynsnøytralt.

Men ettersom faget ble endret i 2005, og denne "nye versjonen" strengt tatt ikke er prøvd for domstolene ennå, spørs det om staten ser noen grunn til å gjøre noe i det hele tatt. Det er blant annet dette vi kan få svar på i morgen, torsdag.

Rammer også dagens fag

En ting som taler for at Norge må gjøre noe er at Strasbourg-dommen er ganske detaljert og kritiserer elementer ved faget som finnes også i dagens fag. Menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen ved Senter for menneskerettigheter mener derfor at Norge er nødt til å handle.

- Staten må forholde seg til om dommen er aktuell for faget også i dag. Det betyr at de må endre på faget eller fritaksordningen. Det kan de gjøre ved å la fritaksordningen bli enda enklere å praktisere, for eksempel ved å gi generelt fritak eller at all omstridt undervisning samles i bolker, for eksempel all salmesang og tegning på fredager, sa Høstmælingen til Fritanke.no i juni.

Han tror Norge vil gjøre noen endringer for å vise at man gjør noe, men hvor langt staten vil gå har han ingen formening om.

- Det kan tenkes at de for eksempel kutter ned på mengden kristendom, eller at de endrer loven fra å skulle gi "grundig kjennskap" i kristendom til bare "kjennskap", sier Høstmælingen.

KRL-faget må endevendes

Den første reaksjonen til HEFs generalsekretær Kristin Mile etter dommen i juni var at staten bør begynner å dempe den arrogante holdningen de har hatt i alle de ti årene KRL-saken har rullet og gått.

- Nå må staten endevende KRL-faget. Det holder ikke lenger å flikke på formuleringer, slik det ble gjort etter FN-komiteens uttalelse i 2004. Vi må få et helt nytt, og reelt livssynsnøytralt fag, sa hun til Fritanke.no.

Mile slo i juni fast at staten nå ikke har noe annet valg enn i endre faget.