Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile er fornøyd med lovnaden fra statsministeren om at Rigmor Aasrud blir "Norges siste kirkeminister". Foto: HEF

Kristin Mile er fornøyd med lovnaden fra statsministeren om at Rigmor Aasrud blir "Norges siste kirkeminister". Foto: HEF

Positivt overrasket over Stoltenberg

Jens Stoltenberg gjorde det i går klart at den nye kirkeministeren, Rigmor Aasrud, blir Norges siste kirkeminister. - Dette er et godt og nytt signal, mener Kristin Mile i HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.10.2009 kl 13:36

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, mener at statsminister Jens Stoltenberg i går kom med nye signaler i prosessen med å skille stat og kirke i Norge.

Statsministeren uttalte da at det blir en viktig oppgave for den nye kirkeministeren Rigmor Aasrud, å bli den siste kirkeminsteren.

- Vi skal ikke lenger ha en kirkeminister i den forstand vi har hatt fram til i dag, fordi kirken skal bli mer selvstendig, sa statsministeren på en pressekonferanse i går, ifølge Vårt Land.

Stoltenberg understreket at hensikten med statskirkereformen er å skille politikk og kirke, at kirken skal bli mer uavhengig og at det som har med kirken å gjøre i mindre grad skal bli et politisk spørsmål, i alle fall for regjeringen.

Veldig positivt

- Dette mener jeg er nye takter fra regjeringen. Jeg ser dette som et signal om at regjeringen framover vil være tydeligere på at de ønsker å skille stat og kirke, sier Mile.

Hun understreker at hun ble skuffet over statskirkeforliket fra april 2008 som "Norges siste kirkeminister" Rigmor Aasrud nå har fått ansvaret for å gjennomføre.

- Jeg synes statskirkeforliket ble alt for utvannet, og frykter at vi fortsatt blir sittende med en slags statskirkekonstruksjon også etter at forliket er gjennomført. Men dette signalet fra Stoltenberg kan tyde på at regjeringen likevel sikter seg inn mot en tydeligere endring, noe jeg selvsagt er fornøyd med, sier hun.

Flyttet departement

Den nye kulturministeren Anniken Huitfeldt, som har tatt over for tidligere kirkeminister Trond Giske, er ikke medlem av statskirken. Derfor kan hun heller ikke være kirkeminister. Kirkesakene har derfor blitt flyttet over til Fornyings- og administrasjonsdepartementet der Rigmor Aasrud er ny statsråd.

Ansvaret for det øvrige tros- og livssynsfeltet, deriblant HEF, blir imidlertid værende i Kulturdepartementet med Anniken Huitfeldt som statsråd.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook