Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Rune Blix Hagen mener at Petter Dass "diktet avmakt til folket" i siste utgave av tidsskriftet Humanist.

Rune Blix Hagen mener at Petter Dass "diktet avmakt til folket" i siste utgave av tidsskriftet Humanist.

Petter Dass - en arrogant helvetespredikant

#- Den historiske Petter Dass er veldig forskjellig fra det glansbildet som lenge har vært tegnet av ham, skriver Rune Blix Hagen i siste utgave av ti...

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2007 kl 10:25

- Den historiske Petter Dass er veldig forskjellig fra det glansbildet som lenge har vært tegnet av ham, skriver Rune Blix Hagen i siste utgave av tidsskriftet Humanist.

Tekst: Even Gran
Publisert: 25.6.2007

I år er det 300 år siden Petter Dass døde, og nordlandspresten hylles som en dikterhøvding både nasjonalt og, ikke minst, på landsdelsnivå i Nord-Norge. Petter Dass trekkes fram som raus og folkelig. Hans mest kjente dikt Nordlands trompet brukes ofte i festtaler som en generøs hyllest til "vanlig folk", og til den landsdelen der han bodde og virket.

I en artikkel i siste utgave av tidsskriftet Humanist har Rune Blix Hagen tatt på seg jobben med å gå Hr. Dass nærmere etter i sømmene. Han tar et grundig oppgjør med det romantiske nordnorske bildet av en jovial embetsmann som arbeidet for nordlendingenes beste.

- Selv til en svartsynt tid var Petter Dass en usedvanlig svartsynt teolog. Hans bilde av nordlendingen er heller nedlatende, skriver Blix Hagen.

Gjorde hverdagslivet vanskeligere

- Petter Dass kunne fra prekestolen bombardere menigheten med djevel- og helvetesskremsler. Han står godt plantet innenfor en bibelfundamentalistisk tradisjon der det gammeltestamentlige domsaspektet står sentralt, understreker Blix Hagen.

Og dette kan ikke bare bortforklares med at "Petter Dass var et barn av sin tid".

- Både blant geistligheten og blant jurister i Danmark-Norge finner vi tendenser til nye tanker på slutten av 1600-tallet - tanker som bidro til et oppgjør med de forrige generasjoners heksetro. Det finnes ikke antydninger til slik nytenkning hos Dass, mener Blix Hagen.

Han trekker spesielt fram Dass' kamp mot vanlig folks tro på gammel magi, sannsigere, spåkoner, amuletter, håndspålegger, drømmetydere osv. Dette var syndefullt, kjettersk og demonisk, ifølge Dass. Folk som drev med slikt skulle "Paa Vredens Dag fordømme Til Helvedes Afgrund" som Dass selv formulerte det.

- Her møter vi en dikterkunst som må ha bidratt til å gjøre hverdagen for det nordnorske husholdet vanskeligere, mener Blix Hagen.

Brennevin, bakvaskelser og bestikkelser
Petter Dass skrev ikke til vanlige bønder og fiskere i Nord-Norge, slik man later til å tro i dag. Det var snarere "hans egne"; utdannede geistlige og andre embedsmenn, som var målgruppa.

- I egenskap av prest, litterær poet og næringsdrivende jekteskipper, framstår Petter Dass som en utpreget standsbevisst representant for det geistlige og verdslige makthierarkiet. Han står solid plantet i datidens embetskultur og er i langt sterkere grad en varm talsmann for sin stand og sine egne forretningsmessige interesser enn for den fattige fiskeallmuen. Et sentralt tema i hans større diktverk er for eksempel vernet om egen prestelønn og sikring av embetets inntekter, skriver Blix Hagen

Han legger til at Dass' regnskaper viser at han ikke bare var ivrig med å preke Guds ord til folket.

- For å styrke sin posisjon som prest og embetskjøpmann gikk han ikke av veien for brennevinssalg, forfalskninger, bakvaskelser og bestikkelser, hevder Blix Hagen.

Samer bedekt med hedensk tåke

Samene er blant de som tilgodesees med flest svovelpredikener og helvetesfordømmelse av helgelandspresten.

"Hele den samiske slekt er med hedensk tåke bedekt", skrev Petter Dass. Han måtte medgi at det ikke dugde med trusler overfor urbefolkningen. Det eneste håpet man kunne ha for å omvende dem, var hvis prestene lærte seg samisk, mente Petter Dass.

Vil du lese hele artikkelen?

Tidsskriftet Humanist er til salgs i Narvesen-kiosker over hele landet. Du kan også bestille det eller tegne abonnement her.